Pc mee in de binnenzak

Usb-sticks, de geheugenstaafjes die je in iedere computer kunt prikken om data te kopiëren, worden steeds goedkoper en bieden steeds meer mogelijkheden.

Data Traveller II

De Data Traveler II Plus is in eerste instantie een geheugenstaafje als elk ander. Hij is er in een 256 en een 512 megabyte uitvoering en in een 1 en 2 gigabyte formaat voor respectievelijk 24, 36, 62 en 143 euro.

Wat hem bijzonder maakt, is de Migo-software. Na installatie van deze software worden e-mailberichten die in het mailprogramma Microsoft Outlook staan gekopieerd naar de stick. Maar ook alle instellingen van de Microsoft Internet Explorer, inclusief het lijstje met favoriete websites en de geschiedenis met eerder bezochte webadressen. Vervolgens worden ook alle actuele documenten uit de eigen documentenmap en de pictogrammen op het Windows-werkblad op de stick geplaatst. Althans er kan aangegeven worden over welke periode de berichten en de documenten gekopieerd moeten worden. Dit kan onbeperkt. De enige limiet wordt bepaald door de maximale opslagcapaciteit van de stick.

Het mooie van de Migo-software is dat er op de gastcomputer geen sporen achterblijven. Worden er e-mailberichten geschreven, opgehaald en verstuurd, dan wordt alle informatie op de stick opgeslagen en niet op de gastcomputer. Dat geldt ook voor het werken met eigen bestanden en met alle activiteiten die door de Internet Explorer worden weggeschreven. Veilig is ook dat er is voorzien in toegangsbeveiliging. Wie de stick kwijtraakt, hoeft dus niet te vrezen dat data in verkeerde handen terecht zullen komen. De beperking is dat de Migo-software alleen werkt met minimaal de 5.0-versie van de Internet Explorer en Microsoft Outlook 2000, 2002 en 2003. Outlook Express wordt niet ondersteund.

De toepassingsmogelijkheden voor de Data Traveler II Plus zijn legio. Door met deze “meeneemcomputer' op pad te gaan, is het niet langer noodzakelijk om privacy- of bedrijfsgevoelige informatie achter te laten op een notebook of desktop pc. Wordt deze gestolen, dan staat alle informatie veilig op de stick. Maar ook het gemak voor studenten en reizende zakenmensen kan de stick een uitkomst zijn. Op welke computer je hem ook gebruikt, overal ben je als gebruiker voorzien van alle belangrijke persoonlijke mail, instellingen en bestanden.

    • Laurens van Aggelen