Pas verschenen

Sophie Kinsella: Aanpakken! (The Undomestic Goddess). Vert. Mariëtte van Gelder, The House of Books, 352 blz. € 17,50

Nadat een jonge Londense topadvocate een grote fout maakt vlucht ze in paniek naar het platteland en komt terecht in een grote villa waar ze wordt aangezien voor de nieuwe huishoudster. Roman van de Britse schrijfster Sophie Kinsella, auteur van Shopaholic, de chicklit-roman over de cultuurschok die de winkelverslaafde hoofdpersoon krijgt wanneer ze een zus blijkt te hebben die niet van shoppen houdt.

Daan Remmerts de Vries: Zo zal ik bij je zijn. Prometheus, 350 blz. €19,95

Roman van jeugd-en kinderboekenschrijver Daan Remmerts de Vries. Via de dagboekvorm vertelt hij het verhaal van een zwerver genaamd Noël Ginnes die al negen jaar zoekt naar liefde en de zin van het leven in een steeds harder wordende maatschappij.

Sarah Waters: De nachtwacht (The Night Watch). Vert. Marion op den Camp, Nijgh & Van Ditmar, 438 blz. € 19,90

De Engelse schrijfster Sarah Waters (1966), vooral bekend van haar lesbische historische schelmenromans schreef een roman over vier mensen in Londen in de jaren veertig van de vorige eeuw. ‘The Night Watch leest, net als Waters’ eerdere werk, lekker weg, maar laat toch een vaag onbevredigend gevoel achter. [...]Door de structuur van het boek krijgen we begrip voor de huidige situatie van de hoofdpersonen, maar het voelt onaf, om niet te zeggen “not cricket’, ze in zulke troosteloosheid en stagnatie achter te laten’ (Corine Vloet in Boeken, 03.02.06).

Sean Wilsey: Oh The Glory Of It All, O wat schitterend allemaal (Oh The Glory Of It All). Vert. Ineke Lenting en Sandra van de Ven, Rothschild & Bach, 552 blz. € 20,-

Memoires van de Amerikaan Sean Wilsey (1970) over zijn ongeregelde jeugd. Over de scheiding van zijn ouders, een egocentrische society-dame en zijn op geld beluste vastgoedtycoon, de vele kostscholen en over hoe het toch nog goed met hem kwam. ‘Dat is dan de waarde van Wilseys boek als bijdrage aan onze kennis van het Californische leven in de laatste decennia van de vorige eeuw. Zo opgevat is het meer waard dan als roman’ (J. J. Peereboom in Boeken, 21.10.05).

Non-Fictie

Margriet Brandsma: Waar is de muur ? Verhalen over Berlijn. Conserve, 166 blz. € 17,-

Duitsland-correspondente Margriet Brandsma schrijft over de snelle veranderingen in Berlijn, ze geeft tips en vertelt over bekende en minder bekende plekken. Korte verhalen, geïllustreerd met foto’s van Evelyn Marsman.

Rik Delhaas: De president, de hyena en de kleine hagedis Afrika na de Koude Oorlog. Contact, 324 blz. € 24,90

Verslaggever Rik Delhaas versloeg in de jaren negentig de oorlog in Rwanda. Tijdens zijn verblijf daar ontmoette hij mensen wier verhalen, getekend door de oorlog, toen geen plaats in zijn verslagen kregen maar die wel een diepere betekenis gaven aan de problemen en ontwikkeling op het Afrikaanse continent. Deze verhalen heeft hij nu uitgewerkt en gebundeld.

Marcel ten Hooven & Theo de Wit (red.): Ongewenste goden De publieke rol van religie in Nederland. Sun, 344 blz. € 21,90

Essays waarin ingegaan wordt op de vraag in hoeverre het christendom, islam en andere godsdiensten een plaats zullen innemen in een maatschappij die meer en meer multireligieus wordt. Standpunten en analyses van onder anderen Jacqueline Costa-Lascoux, Ger Groot, Andreas Kinneging, en Michiel Leezenberg.

Henk Povée: Markten in Nederland. Thoth, 270 blz. € 24,90

Uitgebreide selecties van de Nederlandse jaarmarkten gerangschikt naar provincie, kort en bondig beschreven door Henk Povée en uitvoerig gefotografeerd door Rosa Vitalie.