Oud-wielrenner Jo de Haan overleden

Rotterdam, 21 april. - Jo de Haan, die woensdag op 69-jarige leeftijd aan darmkanker overleed, was een van de eerste Nederlandse wielrenners in Franse dienst. Als neo-prof koos De Haan, later lid van de Nederlandse Televizierploeg, in 1959 voor de Franse sterrenformatie Saint Raphaël.

De Haan was in 1960 de eerste Nederlandse winnaar van de klassieker Parijs-Tours. Drie jaar later, bij het wereldkampioenschap in België, werd hij derde. De titel ging naar Benoni Beheyt, die in de sprint zijn Belgische landgenoot Rik van Looy versloeg. Volgens insiders had zowel Beheyt als Van Looy moeten worden gediskwalificeerd, omdat ze zich niet aan de regels hielden, en had De Haan recht op de regenboogtrui.

Jo de Haan, die als beroepsrenner 36 overwinningen behaalde, beëindigde zijn loopbaan in 1966 wegens een hardnekkige achillespeesblessure.