Oproep tot boycot Hirsi Ali is verbijsterend

Met verbazing las ik de kop `Homo`s willen niet dat Hirsi Ali optreedt` (NRC Handelsblad, 19 april).

Ik kan mij niet herinneren geïnterviewd te zijn over dit onderwerp en ook mijn gay vrienden en vriendinnen bleken niet om hun mening gevraagd. Na lezing van het artikel bleek het te gaan om `negen` onderzoekers (met als expertise Homoseksualiteit en Gender) die vinden dat Ayaan Hirsi Ali niet de opening van de expositie in Westerbork - over homoseksualiteit en WOII - mag doen. Ik neem aan dat deze onderzoekers denken hun opinie te mogen verkondigen omdat zij een bepaalde expertise hebben, niet omdat zij de homogemeenschap vertegenwoordigen of homo zijn?

Het oproepen tot boycotten van Hirsi Ali omdat zij mensen uitsluit is verbijsterend.

Mijn oproep aan de wetenschappers: laat het paternalistische toontje achterwege en sluit je aan, of nog beter laat mensen die echt betrokken zijn bij dit onderwerp de discussie voeren. Waarbij het eerder om inclusion (in discussie blijven) dan exclusion gaat.

De keuze van Schorer en Int. Homo&Lesbian Info Centre om Ayaan Hirsi Ali te vragen voor de opening ondersteun ik en velen met mij, daarom van harte.

    • M. Hoekman Amsterdam