Ontslag Turkse aanklager

Een Turkse openbare aanklager die stelling had genomen tegen de opperbevelhebber van de landmacht, is uit zijn ambt gezet. Volgens een disciplinaire raad heeft Ferhat Sarikaya zijn ambt “onteerd“.

Sarikaya baarde groot opzien in Turkije toen hij eerder dit jaar een aanklacht formuleerde tegen generaal Yasar Büyükanit, opperbevelhebber van de landmacht. Volgens de aanklager had de generaal banden met para-militaire groeperingen in Zuidoost-Turkije. Daarnaast zou hij de rechtsgang hebben beïnvloed door zich positief te uiten over een van de vermoedelijke daders van een bomaanslag in een boekhandel in het stadje Semdinli, vorig jaar.

De aanklacht bracht Turkije in rep en roer. Het leger staat volgens veel Turken immers boven de wet en hoeft zich, zo zeggen zij vaak cynisch, nooit te verantwoorden. Daarnaast is het bepaald niet uitgesloten dat Büyükanit over niet al te lange tijd wordt benoemd tot opperbevelhebber van alle Turkse strijdkrachten, niet alleen de landmacht.

De uitkomst van de affaire zal critici zeker munitie verschaffen. De legertop besloot dat er geen reden was de generaal te vervolgen. Nu kan de aanklager die de zaak begon, zijn bureau leegruimen. De generaal zelf toonde zich uiterst krijgslustig toen de aanklacht tegen hem werd ingediend. Hij noemde het een “eer“ zich in de zich in de rechtszaal te verdedigen.