'Onregelmatigheden bij Getronics zijn voorbij'

Aandeelhouders van automatiseringsbedrijf Getronics hoeven niet te vrezen dat bij het bedrijf nog meer onregelmatigheden boven water komen, zoals onlangs bij het dochterbedrijf in Italië gebeurde. Dat zei topman Klaas Wagenaar gisteren tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders, op basis van onderzoek binnen het bedrijf. “In aard en omvang hebben we geen tweede Italië.“

In januari van dit jaar moest het bedrijf een winstwaarschuwing uitbrengen omdat het onverwachts zijn doelen niet had gehaald. Twee maanden later bleek dit mede het gevolg van fraude bij de Italiaanse dochter van Getronics. Twee Italiaanse topbestuurders hadden in interne rapportages de resultaten rooskleuriger voorgesteld dan ze waren. Uiteindelijk leed de Italiaanse dochter een operationeel verlies van 71 miljoen euro.

Kritische aandeelhouders en analisten zagen de affaire als een teken dat de top van Getronics het overzicht op zijn buitenlandse dochterbedrijven mist. Zoals een aandeelhouder het gisteren verwoordde: “Blijkbaar is er niet goed op de toko gelet.“ Wagenaar en president-commissaris Marinus Minderhout hielden vol dat zij door het Italiaanse management “zijn belazerd“ en dat “tegen samenspanning geen kruid gewassen“ is.

In november besloot Getronics al het Italiaanse dochterbedrijf te verkopen, volgens Wagenaar “het beste besluit van mijn leven“. Hij zegt dat er tien partijen geïnteresseerd zijn. Door het miljoenenverlies in Italië voldoet Getronics niet meer aan de voorwaarden van een kredietfaciliteit van 300 miljoen euro. De banken hebben het bedrijf daarvoor vrijgesteld totdat de Italiaanse tak is verkocht. Dat kan het bedrijf maximaal 1 procent extra rentelasten kosten, vertelde Wagenaar gisteren.

Gisteren werd verder bekend dat bestuurder Henny van Schaik die verantwoordelijk was voor Europa - inclusief Italië - het bedrijf na anderhalf jaar verlaat. Aandeelhouders toonden zich verontwaardigd over de vertrekpremie van 15 maandsalarissen die hij meekrijgt. Volgens commissaris Minderhout staat zijn vertrek los van de Italiaanse affaire en gaat hij weg omdat zijn functie verdwijnt.