Nieuwe winkels voor klussenhaters

Nieuw: een doe-het-niet-zelfshop voor mensen die niet willen klussen.

De koper weet exact hoeveel tijd en geld de verbouwing kost.

Nieuwe winkels voor klussenhaters

De One Stop Verbouwshop in Tilburg heeft deze maand een voorjaarsaanbieding: een complete aanbouw aan je huis voor 20.750 euro. De extra kamer wordt kant en klaar per takelwagen voor de deur gereden en in één dag aan het huis geplakt. Blijkt de aanbouw over een paar jaar te klein, door gezinsuitbreiding bijvoorbeeld, dan ruil je 'm in voor een grotere. 'Ik werk als een autoverkoper', aldus eigenaar Mark Spee. 'Ik ruil je aanbouw in, mits die door ons is geplaatst. Maar je kunt ook kijken wat je er op Marktplaats.nl voor kunt krijgen.'

De bouwwereld staat niet bekend als innovatief, maar Spee, eigenaar van een bouwbedrijf en van een zaak in badkamers en natuursteen in Noord-Brabant, kwam drie jaar geleden tot het inzicht dat hij niet effectief bezig was. 'Van de honderd offertes die ik maakte, kreeg ik maar dertig opdrachten. Die dertig klanten moesten wel betalen voor al die mislukte offertes.' Spee bedacht dat hij met een verbouwingswinkel veel tijd en kilometers naar klanten kon besparen. 'Als je een auto wilt kopen, komt de dealer ook niet bij je thuis.'

Spee opende een Verbouwshop in Tilburg - 'de eerste doe-het-niet-zelf shop van Nederland' - en wil nog dit jaar filialen openen in Breda en Waalwijk. Over twee jaar moet heel Nederland voorzien zijn van One Stop Verbouwshops, die dakkapellen, dakramen, aanbouwen en verdiepingen leveren.

Net als de autoverkoper geeft Spee de klant meteen duidelijkheid over de prijs. 'Geen stelposten meer die enorm uit de hand kunnen lopen. Ik werk met opties en pakketten: een dakraam van twee meter is goedkoper dan een raam van drie meter en voor een lichtkoepel in de aanbouw betaal je meer dan voor een plat dak.'

Spee garandeert vaste bouwtijden. Want de klant wil graag weten hoe lang hij in de rotzooi zit, weet hij. 'Een dakkapel doen we in één dag en een aanbouw in vijf dagen.' Alles wordt prefab geleverd, ter plekke wordt alleen de buitenmuur doorgebroken, de riolering aangesloten en een fundering gestort. Op tweede paasdag heeft Spee twintig klanten gehad in zijn Verbouwshop. 'Dat was me als traditioneel aannemer echt niet gelukt.'

Ook de aannemer is sneller en voordeliger uit, rekent Spee voor. 'Mijn marges zijn hoger, want ik heb minder personeel nodig doordat ik het productiewerk uitbesteed. Omdat alles in de fabriek in elkaar wordt gezet, kunnen fouten ter plekke worden hersteld. Dat scheelt mij tijd en geld en de klant veel ergernis.' Zijn Verbouwshop - omzet 2 miljoen euro en acht werknemers - levert inmiddels meer op dan zijn traditioneel werkende aannemingsbedrijf.

Spee heeft meer plannen om het traditionele bouwproces te doorbreken. Zo wil hij onderhoudsabonnementen gaan verkopen voor de cv-ketel, de schoonmaak van de schoorsteen en de dakgoot. Wil de klant meer, dan neemt hij een duurder pakket. 'Het moet een soort ANWB-lidmaatschap voor het huis worden.'

Spee's grootste zorg is de kwaliteit van zijn personeel. 'Een goede timmerman is belangrijk, maar een hork hoef ik niet. Een van de grootste ergernissen van de klant bij verbouwingen is de mentaliteit van de bouwvakker. Ik geef mijn personeel altijd eerst een stofzuigercursus. En ik leer ze dat ze de klant een handje moeten geven. Dat doen autoverkopers ook. De bouw moet weer respect afdwingen.'

    • Friederike de Raat