Nieuw conflict over toekomst van omroepen

De toekomst van de publieke omroep is inzet van een nieuw conflict tussen staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) en de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Van der Laan en CDA-fractievoorzitter Verhagen beschuldigen elkaar ervan dat ze zich niet houden aan de afspraken die de regeringscoalities vorig jaar in het zogeheten Paasakkoord hebben gemaakt over de omroepen. Verhagen zegt vandaag in het dagblad Trouw dat het de bedoeling was dat omroepen meer te zeggen zouden krijgen. Uit het plan van de raad van bestuur van de Publieke Omroep (het centrale orgaan dat de drie publieke zenders moet coördineren) over de nieuwe indeling blijkt volgens Verhagen dat die afspraak niet wordt nagekomen: de omroepen zouden te weinig kans krijgen om zichzelf te profileren. Het bestuur wil dat de zenders zelf sterker geprofileerd worden. Er zou een verstrooiende zender moeten komen, een verdiepende en een zender die gericht is op jongeren. Na de zomer zou die nieuwe indeling er moeten zijn.

Verhagen vindt nu dat Van der Laan nog vóór de zomer moet ingrijpen. Als ze dat niet doet, komt het CDA mogelijk met een initiatiefwet waarin staat dat de omroepverenigingen een eigen thuisnet houden. Als hij geen steun krijgt van D66 en VVD, wil hij die zoeken bij oppositiepartij PvdA.

Van der Laan is volgens haar woordvoerder “verbaasd“ over de uitspraken van Verhagen. “Het kan niet zo zijn dat Den Haag zich met de programmering bemoeit. Ook in de coalitieafspraken staat dat het bestuur de volledige vrijheid heeft om de netten in te delen en de plaatsing van programma's te bepalen.“ Van der Laan vindt dat ook het CDA zich aan die afspraken moet houden. “Een man een man, een woord een woord“, zei Van der Laan vanochtend op het Radio 1 Journaal.

Het bestuur van de Publieke Omroep zelf gaat ervan uit “binnen te wet te handelen“ met de nieuwe zenderindeling. “De essentie van de hele exercitie is dat je ervan uitgaat dat mensen niet naar omroepen kijken, maar naar programma's“, aldus een woordvoerder. Omroepen als de KRO en de VARA hebben tegen de nieuwe zenderindeling bezwaar gemaakt.

Volgens het Kamerlid Van Dam (PvdA) wil het CDA terug naar een tijd van “vrijheid, blijheid“ voor de omroepen. De PvdA wil dat niet, zegt hij. “Wij vinden ook dat sterke regie nodig is. Maar wij vinden het niet goed dat het bestuur over de programma's gaat.“