Nederland klaar voor griep

Al maanden zoemt in de media het gevaar rond van een wereldwijde vogelgriepuitbraak onder mensen. Hierbij wordt een nieuwe variant van het virus overgedragen van mens op mens en vallen mogelijk honderdduizenden slachtoffers. Intussen hebben de meeste Europese landen plannen voor een uitbraak klaarliggen. Hoe doet Nederland het?

Ondanks pogingen tot centrale coördinatie vanuit Brussel verschilt de kwaliteit van de plannen sterk. Maar Nederland behoort tot de beste jongetjes van de klas. Dit concluderen onderzoekers van de gerenommeerde London School of Hygiene and Tropical Medicine. Bovendien is het Nederlandse plan snel uitvoerbaar. Dat is maar in vijf andere EU-landen en in Noorwegen het geval.

In veel lidstaten worden de hulpdiensten die nodig zijn voor uitvoering van de plannen slecht onderhouden. Ander probleem is dat maar weinig Europese landen goede afspraken met buurlanden hebben over een gezamenlijke aanpak.

Ook de schattingen van slachtoffers verschillen enorm per land; van 14 tot 1.685 per 100.000 inwoners. Voor Nederland geeft dat een variatie van 2.200 tot bijna 270.000 doden. Maar vooral dat laatste aantal is volledig buiten proportie. In Nederland wordt vaak 40.000 doden genoemd, maar ook dat is onwaarschijnlijk. Dit aantal is gebaseerd op een extrapolatie van het aantal doden door de Spaanse griepepidemie van 1918. Een herhaling van dat scenario ligt niet voor de hand. Nederland beschikt over drie tot vijf miljoen Tamiflu-virusremmers, die mensen niet genezen, maar de ernst van de ziekte en ziekteduur aanzienlijk verminderen. Zo houdt de regio Rijnmond, in de wetenschap dat Tamiflu beschikbaar is, rekening met 420 doden.

Wilmer Heck, Wim Köhler

Vragen over Europa kunnen naar europa@nrc.nl. Meer info over de vogelgriep is te vinden op: www.infectieziekten.info

    • Wilmer Heck
    • Wim Köhler