'Moord Amsterdam is liquidatie'

Thomas van der Bijl, de man die gisterochtend in café De Hallen in Amsterdam-West werd doodgeschoten, was volgens de misdaadjournalist Peter R. de Vries goed bevriend met de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. De relatie tussen Van der Bijl en Holleeder maakt het aannemelijk dat ook deze moord in Amsterdam een liquidatie is.

In het boek dat Peter R. de Vries over de Heineken-ontvoering schreef, staat dat Holleeder en Van Hout een auto van Van der Bijl leenden om met het losgeld naar Frankrijk te vluchten. Dat was halverwege de jaren tachtig.

Later verrichtte Van der Bijl onderhoudswerk in panden van Holleeder op de Amsterdamse Wallen. Van der Bijl koos partij voor Van Hout, nadat die ruzie had gekregen met Holleeder. Cor van Hout werd in januari 2003 geliquideerd. Holleeder werd eerder dit jaar gearresteerd op verdenking van onder meer afpersing. Hij zit nu vast.

Van der Bijl, die handelde in onroerend goed, was lange tijd bevriend met Kees Houtman, de vastgoedhandelaar die vorig jaar voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp werd geliquideerd. Justitie vermoedt dat hij werd afgeperst door de organisatie rond Holleeder.

Het weekblad Vrij Nederland schrijft op zijn website dat de politie aan Van der Bijl gevraagd had een verklaring over Holleeder af te leggen. Van der Bijl zou dat 'uit angst' voor represailles van Holleeder geweigerd hebben. Eind maart werd Van der Bijl gearresteerd op verdenking van handel in verdovende middelen. Volgens door Vrij Nederland aangehaalde bronnen was hij opvallend snel weer vrij. Van der Bijl zou toen toch een verklaring hebben afgelegd. De politie heeft nog geen idee wie Thomas van der Bijl heeft doodgeschoten.