Mens en chimpansee hebben bitter-gen apart verworven

Rotterdam. Mensen en chimpansees hebben het vermogen om bittere giftige planten te proeven ieder apart in de evolutie verworven. Het bitterproeven is belangrijk omdat veel planten bittere gifstoffen maken ter bescherming tegen vraat. Chimpansees en mensen delen het gen dat voor een groot deel het vermogen om bittere stoffen te kunnen proeven bepaalt. Biologen dachten 70 jaar lang dat de genvarianten bij mens en chimp al aanwezig waren bij hun gezamenlijke voorouder. De theorie ontstond in een tijd waarin DNA-volgordebepaling niet bestond. DNA-analyse van de genen van 86 chimpansees, smaakproeven bij die dieren en vergelijking met genanalyse bij mensen, laat nu zien dat de genvarianten bij mens en chimp sterk van elkaar verschillen. Dat schreven onderzoekers van de University of Utah, met collega's van andere Amerikaanse en Duitse instituten vorige week in Nature.