Liquidatie mogelijke getuige zaak-Holleeder

De 50-jarige uitbater Thomas van der Bijl van café De Hallen in Amsterdam-West, die gisteren in zijn café werd geliquideerd, was vermoedelijk een getuige in de zaak tegen Willem Holleeder.

Agenten deden gistermiddag na de liquidatie onderzoek bij café De Hallen aan de Amsterdamse Jan van Galenstraat. Foto FBF Man in café doodgeschoten Amsterdam - Donderdagmorgen is café De Hallen aan de Jan van Galenstraat, een nog onbekende man doodgeschoten. Rond 08.50 uur heeft in het café een schietpartij plaatsgevonden waarbij het slachtoffer dodelijk werd getroffen. De politie is in de omgeving direct een grootscheeps onderzoek gestart. Over de identiteit van het slachtoffer en de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. Ook is nog niet duidelijk of er meer slachtoffers zijn gevallen en of er verdachten zijn aangehouden. De omgeving van de Jan van Galenstraat en stadsdeel De Baarsjes is de afgelopen weken al meerdere keren opschrikt door schietpartijen. Zondag 15 april overleed een 35-jarige man van Turkse afkomst aan de verwondingen die hij even daarvoor had opgelopen bij een schietincident op de Postjesweg. Woensdagavond, 19 april, is op de Baffinstraat, hoek Balboastraat in Amsterdam West een persoon zwaargewond geraakt bij een schietpartij. Enkele minuten later is op de James Cookstraat nogmaals geschoten, hierbij raakte niemand gewond. Of de schietpartijen verband met elkaar houden is nog niet bekend. FOTOGRAFIE: FBF.NL NAAMSVERMELDING COPYRIGHT FOTO: FBF.NL DE BRUINLAAN 26 1427 AH AMSTELHOEK BELANGRIJK-GEVOLGEN BIJ PLAATSING VAN FBF FOTO'S EN TEKST IN MEDIA OF ANDERS ZIJN VOOR EIGEN AANSPRAKELIJKHEID. SITE www.fbf.nl EMAIL fotografie@fbf.nl FRANK VAN DEN BERG GSM 06-53339633 ERWIN HERMANNS GSM 06-15042208 BIJ GEBRUIK INTERNET HANTEREN WIJ NVF TARIEF FBF.NL FOTOGRAFIE

Willem Holleeder zit sinds begin dit jaar vast op verdenking van onder meer afpersing en bedreiging van vastgoedhandelaren. Eerder zat hij een gevangenisstraf uit voor de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur. Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries was Thomas van der Bijl een goede bekende van de Heineken-ontvoerders Holleeder en Cor van Hout. Van der Bijl verschafte de ontvoerders een vluchtauto, waarmee ze met het losgeld naar Frankrijk vertrokken.

Later verrichtte Van der Bijl, die ook een timmerbedrijf in Zwanenburg had, onderhoudswerk in panden van Holleeder op de Amsterdamse Wallen. Van der Bijl handelde daarnaast in vastgoed, een van zijn zakenpartners was vastgoedhandelaar Kees Houtman. Houtman werd vorig jaar november vermoord voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp. In de strafzaak tegen Willem Holleeder is een van de verdenkingen van justitie dat Holleeder vastgoedhandelaar Houtman afperste. Volgens enkele media was Van der Bijl door justitie gevraagd een verklaring af te leggen over de afpersing van Houtman door Holleeder. De caféeigenaar zou dat uit angst voor represailles hebben geweigerd.

Eind maart werd van Van der Bijl gearresteerd op verdenking van hasjhandel. Op de dag van zijn vrijlating, vorige week, werd zijn café De Hallen overvallen. Hij was toen niet aanwezig. De aanwezige schoonmaakster werd gekneveld en bedreigd. Het vermoeden bestaat dat Van der Bijl tijdens zijn voorarrest toch een verklaring over Holleeder heeft afgelegd.

Gisterochtend om kwart voor negen drongen drie onbekende mannen het café binnen en schoten Van der Bijl dood. Justitie gaat uit van een liquidatie.