Lamsbout: eendagsvlieg?

Felle discussies had ik verwacht. Telefonische scheldkannonades om vier uur 's nachts. Gebivakmutste dierenbeschermers in de straat die mijn zoontjes zouden proberen te bekeren tot levenslang vegetarisme. Wat blijkt? Bijna iedereen is het met me eens.

'Als lam niet kan, dan kan er nog veel meer niet op je bord', lees ik op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc . 'Blaat het niet, dan smaakt het niet.' En: 'Niks mis met lammetjes. Het valt me op dat Nederlanders vaak moeilijk doen over van alles. Wel kip, maar geen piepkuiken. Geen lam, geen hert, geen duif, geen konijn. En allemaal omdat het 'zielig' is. Waarom is een koe of varken dan niet zielig? Op die manier mis je wel veel lekkers in het leven.'

Van zoveel gelijk krijg ik altijd de neiging te gaan twijfelen. Afgelopen dinsdag was ik nog behoorlijk ingenomen met mijn stelling dat wie wél bio-industriekippen van 5 weken oud eet, slecht bezwaar kan maken tegen lammetjes van 5 maanden. Maar iemand schrijft: 'Die vergelijking gaat niet helemaal op: het ene dier wordt nu eenmaal ouder dan het andere (zoals de eendagsvlieg en de zeeschildpad).'

Daar moest ik even over nadenken. Als je voorbestemd bent nog voor je puberteit met een struik rozemarijn in je donder en een walmende knoflookkegel in een gloeiendhete oven te eindigen, maakt het dan uit hoe oud je had kunnen worden?

Het originele recept komt uit 'Het Nieuwe Koken' van Donna Hay, maar ik heb deze lamsbout al zo vaak op deze manier gemaakt dat hij voelt als mijn lamsbout.

Voor 4 - 6 personen

11/2 kilo lamsbout, met of zonder been

4 teentjes knoflook, in schijfjes

4 takjes rozemarijn

60 ml vloeibare honing

4 eetlepels Dijon-mosterd

125 ml droge witte wijn

2 eetlepels verse munt, fijngehakt

extra: braadslede en passend rooster

Haal de lamsbout een uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 230oC. Wrijf de bout in met zout. Maak rondom kleine inkepingen en prop hierin de knoflook en rozemarijn. Leg het rooster in de braadslede en het vlees erop. Schenk 250 ml water op de bodem. Schuif de bout de oven in en braad 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 160oC en laat nog drie kwartier braden. Meng de honing en mosterd en bestrijk, 10 minuten voor het einde van de braadtijd, de bout hiermee. Controleer met een scherp mes of hij mooi rosé is, of gebruik een vleesthermometer (kerntemperatuur moet 60oC zijn). Laat de bout na het braden minstens een kwartier rusten. Zet de braadslee op middelhoogvuur op het fornuis. Voeg de wijn en munt toe en roer met een houten spatel de aanbaksels los. Laat de jus even koken en geef hem bij het vlees.

Volgende week in koken etc: pasta. Ben jij verslaafd aan pasta? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil