Klassiek voor iedereen

Vuurwerk en lichtshows begeleiden de grootste klassieke hits.

Classic Spectacular overstijgt de brave walsmuziek van André Rieu.

Lichtshows en vuurwerk ter ondersteuning van Verdi’s slavenkoor bij Classical Spectacular.
Lichtshows en vuurwerk ter ondersteuning van Verdi’s slavenkoor bij Classical Spectacular.

De populair-klassieke muziek-show Classical Spectacular, zaterdag en zondag in de Rotterdamse Ahoy', is in Engeland een fenomeen sinds 1989. Zo staat in Londen elk jaar de reusachtige Royal Albert Hall zes dagen lang op zijn kop. Schoolkinderen, gewone mensen en bejaarden klappen, juichen en zwaaien met vlaggen bij de concerten van het Royal Philharmonic Orchestra.

Het wereldberoemde orkest speelt de grootste klassieke hits. Er wordt gezongen door een koor (Toonkunst Rotterdam), een sopraan (Anna Sommerfeld) en een tenor (John Hudson). En er is een enorm visueel spektakel met laserstralen en spots, die in allerlei kleuren een lichtballet uitvoeren boven het orkest. Classical Spectacular besluit letterlijk met een klap op de vuurpijl. In de Ouverture 1812 van Tsjaikovski, wordt een kanon afgeschoten en een aantal geweren door soldaten in prachtige ouderwetse uniforms. En er is overal vuurwerk.

Animerender en meeslepender kan klassieke muziek niet worden gebracht. Classical Spectacular gaat de brave walsmuziek van André Rieu ver voorbij. Alleen al dirigent Anthony Inglis is een attractie op zich met zijn humoristische uitleg van wat er is te horen, zodat het publiek zich optimaal betrokken voelt bij de show.

Het repertoire is bovendien een overrompelende mix van instrumentale en vocale muziek. Classical Spectacular begint met de stampende ritmiek van O Fortuna uit de Carmina Burana van Carl Orff. Verderop is er meer marsmuziek: Stars en Stripes Forever van Sousa, de Bruiloftsmars uit de opera Lohengrin van Wagner en de mars van de torreadors uit Carmen van Bizet. Natuurlijk ontbreken niet het Slavenkoor uit Verdi's opera Nabucco, de Boléro van Ravel en een Hongaarse dans van Brahms. Ooit gedacht dat Brahms saai is? Mooi niet! Ook Grieg trouwens niet met zijn opzwepende gedans in de Hal van de Bergkoning uit Peer Gynt.

Er wordt veel gezongen. Erg Brits zijn Land of Hope and Glory van Elgar en het Hallelujah uit The Messiah van Händel. Typisch Italiaans zijn het drinklied uit La traviata van Verdi, het duet O soave fanciulla van Puccini en de Paashymne van Mascagni. De aria Nessun Dorma uit Turandot van Puccini, in 1990 wereldberoemd gemaakt door Luciano Pavarotti bij het wereldkampioenschap voetbal in Italië, kondigt hier het wereldkampioenschap in Duitsland deze zomer aan.

Zo blijkt dit soort klassieke muziek altijd actueel en populair. Nadat het concert op zaterdag in Ahoy' vrijwel was uitverkocht, werd er een herhaling op zondag georganiseerd. Organisator Companions wil de komende jaren terugkomen in Ahoy' met nieuwe versies van Classical Spectacular.

Classical Spectacular: 22 april 20 uur (bijna uitverkocht); 23 april 14 uur (nog plaatsen beschikbaar). Ahoy'Rotterdam. www.classicalspectacular.nl

    • Kasper Jansen