Jongens zingen alsof ze ijsjes eten

,,Als je een liedje wilt schrijven, wordt het niks als je het probeert te laten rijmen“, zegt tekst- en kinderboekenschrijver Karel Eijkman (70). “Dat is de grootste fout!“

Kinderen van basisschool de Roos luisteren naar het juryrapport tijdens songfestival CompoKids 2006 foto Maarten van Haaff Kinderen luisteren na het zingen van hun lied 'BOE-HOE-HOE' naar het commentaar van de jury. De Meervaart, Osdorp, Amsterdam, 19 april 2006
Kinderen van basisschool de Roos luisteren naar het juryrapport tijdens songfestival CompoKids 2006 foto Maarten van Haaff Kinderen luisteren na het zingen van hun lied 'BOE-HOE-HOE' naar het commentaar van de jury. De Meervaart, Osdorp, Amsterdam, 19 april 2006 Haaff, Maarten van

Met tweehonderdvijfenvijftig kinderen van acht basisscholen uit stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam, schreef hij twaalf liedjes. Hij leerde hen dat je beter kan werken met klanken. “Een boos lied moet “oe' zijn“, legt Karel uit. Zoals in een ruzierap effe dimmen doe rieleks, stoere oen, poen-citroen, rustig doen, slijmmeloen.

“Maar van woorden met een “o' gaat je liedje juist dromerig klinken.“ Bijvoorbeeld: Ik droomde dat mooie Koos met hopen dozen vol blote rozen aan zou komen in zo'n grote auto. Deze zin die komt uit het lied “Mooie droom' dat Karel met de Sint Janschool schreef. “Dit lied is mijn favoriet, want ik houd van sentiment“, zegt hij.

Voor “Mooie droom', vroeg Karel alle kinderen in de klas woorden te noemen met een “o'. “Ik had het woord hormonen verzonnen“, zegt Shanga (11). “En ik zei Koos“, zegt Ritesh (11). “Al die woorden heb ik op het schoolbord gegooid en gehusseld“, vertelt Karel. “En daar maakten we zinnen van.“ Met die zinnen ging Karel naar huis, maakte er een lied van en keerde terug naar de klas om het eindresultaat te presenteren.

“Het is mij opgevallen“, zegt Karel, “dat vooral Turkse en Marokkaanse meisjes heel poëtisch aangelegd zijn. Ze maken prachtige zinnen.“ Yamina en Shanga knikken. Zij vinden dat in hun landen de liedjes nu eenmaal vaak gevoelig zijn. “Weet je wat het is“, zegt Shanga, “in Turkije gaan alle liedjes altijd over liefde“. Yamina bevestigt dit. “Als het “aan' is zingen Turken over liefde en als het “over' is zingen ze er nog over.“

Karel Eijkman denkt dat de jongens niet zo poëtisch aangelegd zijn omdat jongens van nature nu eenmaal “opschepdromen' hebben. “Zij dromen over profvoetballer worden of een grote villa bezitten.“ Karel wist zowel de jongens- als de meisjesdromen in het lied te verwerken.

Afgelopen woensdag zongen de kinderen op het CompoKids 2006 songfestival, net als alle andere zeven scholen, hun eigen lied in de Meervaart van Amsterdam. Ondanks dat “Mooie dromen' fantastisch was volgens de juryleden, heeft de Sint Janschool niet gewonnen. “De muziek was te sloom“, zegt Shanga. “Ik noem geen namen“, zegt Anne (10), die tot dan toe haar mond heeft gehouden, “maar er zijn jongens die aan de microfoon stonden te zingen alsof ze een ijsje aten“.

Voor Karel Eijkman zal dat niets uitmaken; hij schreef tenslotte ook het winnende liedje. “Toch is het jammer“, vindt Shanga. “Wij meiden wilden echt winnen. Maar als Karel dit lied echt in een dag heeft geschreven, vind ik het toch echt perfect.“

    • Jitka Xantinidou