in de marge

In de VS is de beveiliging in handen van de Transportation Security Administration (TSA), opgericht na de aanslagen van 11 september 2001. De TSA controleert een flink deel van alle bagage met de hand en knipt sloten zonder pardon open, tenzij de reiziger een TSA-goedgekeurd slot gebruikt.

Hangslot Travel Sentry met logo voor luchtvaartautoriteiten
Hangslot Travel Sentry met logo voor luchtvaartautoriteiten

Deze hangsloten van Travel Sentry en Safe Skies bevatten een extra sleutelgat waarvoor alleen de TSA een sleutel of loper heeft. Medewerkers van de TSA herkennen deze sloten aan de logo's van beide merken en kunnen de sloten met de loper openen en sluiten.

Travel Sentry is een samenwerkingsverband van slotenmakers, waaronder Brinks en Master Lock. De meeste sloten werken met een cijfercombinatie die de eigenaar zelf kan instellen, zoals de TSA Cable Lock van Briggs & Riley. Een stevig hangslot waar het stalen boogje is vervangen door een lus van flexibel in plastic gehuld staaldraad. Zo'n slot kost 10 tot 16 dollar (8 tot 13 euro). De website (www.travelsentry.org) verwijst naar diverse online-winkels en Paolo Salotti Travel Goods op Schiphol Plaza verkoopt sloten van Travel Sentry.

Concurrent Safe Skies (www.safeskieslocks.com) maakt opvallend gekleurde sloten, de meeste ook met een combinatie van drie of vier cijfers, door de eigenaar in te stellen. Het kleinste hangslotje met sleuteltje kost op de website 5 dollar (ruim 4 euro) en het zwaarste, viercijferige slot 10 dollar (ruim 8 euro), exclusief verzendkosten. Deze kosten vervallen bij bestellingen boven 15 dollar; twee exemplaren van het zwaarste slot in een dubbelverpakking kosten 19 dollar (bijna 16 euro).

    • Jeroen Pietersma