Ik mis slim Nederland

De wethouder van Amsterdam is geen domme man. Hij heet Ahmed Aboutaleb. Dat is op zich best wel moeilijk om te spellen. En als hij op grond van electorale overwegingen burqa's wil verbieden, of althans op grond van electorale overwegingen iets wil zeggen dat daarop lijkt, dan is hij slim genoeg om niet te zeggen dat hij burqa's wil verbieden.

In plaats daarvan bedenkt hij een argumentatie. 'Ik zeg niet dat vrouwen die een burqa dragen, geen uitkering meer mogen krijgen', zegt hij, 'maar ik zeg dat als zij zich ten koste van alles in zo'n gewaad willen hullen, zelfs bij sollicitatiegesprekken, en worden afgewezen vanwege hun dracht, dat zij dan bij de gemeente Amsterdam vergeefs zullen aankloppen voor financiële steun'.

Het klinkt nog redelijk ook en zelfs een beetje tolerant, met die nadruk op eigen keuzes, leven en laten leven, zo de lusten dan ook de lasten. Het voorstel van Aboutaleb heeft dan ook in brede kring steun gekregen.

'Maar', vroeg ik, 'om hoeveel vrouwen gaat het dan?' Het was de verkeerde vraag. Het ging niet om vrouwen, maar om het principe. Het ging niet om het principe, maar om het debat. Het ging niet om het debat, maar om het stellen van grenzen. Het ging niet om de grenzen, maar om de duidelijkheid. Het ging niet om de duidelijkheid, maar om hun besef van het feit dat wij duidelijk moeten zijn wanneer zij onze grenzen overschrijden. Het ging niet om hen, maar om ons besef van het feit dat zij anders zijn dan wij en dat het tijd is daar paal en perk aan te stellen.

'Maar', vroeg ik, 'om hoeveel vrouwen gaat het dan?' 'In heel Amsterdam zijn het er een stukof tien.' Mij gaat het niet om burqa's. Maar ik mis het zo. Ik mishet Nederland dat ooit bestond, waarin men liever slim was dan principieel. Hoe duur zijn tien werkloze moslima's?

Wat ik mis, is het land dat liever daarvoor betaalt dan uit principe en electorale overwegingen te zeggen dat het gaat om het principe. Wat ik mis, is het land dat liever voor een prikkie de goede vrede bewaart dan te polariseren.

Onderschat de goede vrede niet. Zij is het duurste dat wij hebben.

Ilja Leonard Pfeijffer

Dichter en romancier.

    • Ilja Leonard Pfeijffer