Harmen Fraanje (jazzpianist)

Eerste plaat/cd die je zelf kocht?

Oef, dat weet ik niet meer.

Harmen Fraanje Foto

Favoriete plaat?

Heb een paar favorieten. De Franse Suites van Bach gespeeld door Glenn Gould. Wat een rijkdom. Bye Bye Blackbird van Keith Jarrett, zo intens. Het barst van het speelplezier. Ik luister momenteel veel naar een cd met Aka Pygmee Music uit Centraal Afrika. Inspirerend mooi. Messe De Notre Dame van Guilhaume de Machaut, gezongen door het Ensemble Organum. Het is muziek uit 1300 nog wat, maar wat een hippe shit.

Mooiste jazzstandard?

Misterioso van Thelonious Monk. Kracht in eenvoud. Dat vind ik ook van het eerste gedeelte van I Loves You Porgy van Gershwin. Grappig, ik zie nu een overeenkomst. Het thema van Misterioso is geschreven in sexten, de hoofdmelodie van I Loves You Porgy in tertsen. Deze intervallen zijn elkaars spiegel.

Van welke notenreeks kun je wakker liggen?

Ben op dit moment intensief bezig met een proces van toonreeksen van akkoorden en hun onderliggende leid-tonen. Het is voor mij belangrijk dat alle noten een gelijke consonante status hebben. Rare noten bestaan dan niet meer. Door mezelf tijdens het studeren te limiteren en alleen deze reeksen te gebruiken hoop ik mijn melodisch besef een nieuwe impuls te geven.

Welke muziek verzamel je?

Alle muziek waarin ik eerlijkheid en puurheid hoor.

Bijzonderste optreden?

Heb een hele hoop uitschieters. Een concert met Par 4 Chemins (een Franse band waar ik in speel) in Toulouse. Totale vrijheid en acceptatie. Met het Narcissus Quartet hebben we tijdens de laatste tournee ook een aantal bijzondere momenten meegemaakt. In een weeshuis in de buurt van Calcutta, omringd door veertig zingende kinderen. Geweldig.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper