Geschiedschrijver: `Loe de Jong faalde als wetenschapper`

Rotterdam. De Nederlandse bevolking was al voor het einde van 1942 op de hoogte van het lot dat gedeporteerde joden te wachten stond in de kampen van de nazi`s. Dat beweert Ies Vuijsje in het gisteren verschenen boek Tegen beter weten in. Zelfbedrog en ontkenning in de Nederlandse geschiedschrijving over de jodenvervolging. Volgens Vuijsje hebben historici als Loe de Jong en Jacques Presser dit feit bewust verzwegen in hun boeken. In een reactie zegt David Barnouw, woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dat Vuijsje bij zijn onderzoek onzorgvuldig te werk is gegaan. "Loe de Jong heeft in zijn Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog bronnen onjuist of onvolledig geciteerd", licht Vuijsje zijn bewering telefonisch toe. "Uit kranten, dagboeken of brieven gebruikte hij alleen de passages die van pas kwamen in zijn betoog: Nederland zou ten tijde van de deportaties niet geweten hebben wat er in de kampen in Oost-Europa gebeurde. Dat hij op die manier zijn bronnen heeft gemanipuleerd is een doodzonde voor een historicus. Hij heeft gefaald als wetenschapper."