'Geen bewijs voor nut van marihuana als medicijn'

Er bestaan geen betrouwbare wetenschappelijke studies die aantonen dat medisch gebruik van marihuana effectief is. Dat heeft de Amerikaanse organisatie die toezicht houdt op het gebruik van geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA), gisteren in een verklaring gezegd.

Een aantal Amerikaanse staten heeft wetten aangenomen die medisch gebruik van marihuana toestaan. Maar de FDA stelde gisteren dat die wetgeving strijdig is met het streven om medicatie te onderwerpen aan strenge wetenschappelijke toetsing.

De verklaring van de FDA lijkt in tegenspraak met bevindingen van het Institute of Medicine, onderdeel van National Academy of Sciences, dat in 1999 concludeerde dat de actieve bestanddelen van marihuana “potentieel effectief zijn bij de behandeling van pijn, misselijkheid, de anorexia van aids-patiënten en andere symptomen“. Volgens een organisatie die zich inzet voor medisch gebruik van marihuana heeft de FDA gisteren laten zien “totaal gepolitiseerd“ te zijn.

Ook volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er geen wetenschappelijk bewijs dat marihuana als medicijn werkt.