'Fiscus houdt krampachtig de schijn op'

De belastingdienst staat onder druk door extra taken, problemen met de automatisering en een reorganisatie. “Ze ontkennen de problemen.“

Den Haag, 21 april. - De opeenstapeling van taken en tegenslagen vergt te veel van de belastingdienst, zeggen hoge belastinginspecteurs. Maar het ministerie ontkent volgens hen de problemen. Ook de particuliere belastingadviseurs klagen: zij signaleren problemen met de automatisering en eisen meer openheid van het ministerie.

Twee weken geleden presenteerde staatsecretaris Wijn (Financiën, CDA) het Beheersverslag 2005 van de belastingdienst. Daaruit bleek dat de fiscus in 2005 14,7 miljard euro méér had geïnd dan het jaar daarvoor. Het aantal fiscale boekenonderzoeken liep weliswaar terug, maar daar stond tegenover dat het gemiddelde correctiebedrag per onderzoek toenam. Jan Zweekhorst, vice-voorzitter van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB) noemt het Beheersverslag “één groot hosannaverhaal“. Zweekhorst: “De opbrengst bij controles bij bedrijven zou zijn gestegen, maar hadden we niet nog meer kunnen doen? Die vraag wordt niet gesteld.“

Een week geleden constateerden hogere belastingambtenaren tijdens een besloten jaarvergadering van hun belangenvereniging VHMF in Utrecht dat de belastingdienst er slechter voor staat dan de staatssecretaris beweert. De belastingdienst bevindt zich volgens 80 procent van de hogere ambtenaren in de gevarenzone. Het hoofdbestuur van de VHMF vraagt zich af of het een politieke keuze is om het bedrijfsleven minder intensief te controleren.

Volgens de staatssecretaris controleert de fiscus selectiever, met oog voor risico en belang. Daardoor halen de controleurs, aldus Wijn, 30 procent meer aan belasting binnen.

Belastingadviseur Zweekhorst noemt twee problemen in de organisatie: de automatisering en de communicatie. “Door de enorme druk op de automatisering lopen regelmatig programma's vast. Pas geleden bleek het ip-adres (internetidentifcatie) van de belastingdienst veranderd te zijn en konden de computers van de adviseurs de computers van de belastingdienst niet vinden. Als je dan met de belastingdienst belt, is het standaard antwoord: “U hoort binnen een paar dagen van ons'. En vervolgens ontkennen ze het probleem.“

De problemen zijn volgens Zweekhorst wel bekend, maar worden door de leiding van de belastingdienst ontkend, waardoor miscommunicatie ontstaat. “Geef de fouten toe en communiceer die naar de beroepsorganisaties. Wij krijgen nu boze leden aan de lijn en moeten mailen met het ministerie, dat veelal na verloop van tijd toch de waarheid moet toegeven“, zegt hij. Ook de inspecteursvereniging VHMF wil meer openheid. “Krampachtig proberen we de schijn op te houden dat alles op rolletjes loopt“, aldus inspecteursvoorzitter Jo Engelen. “Laat de informatie naar de samenleving eerlijk en oprecht zijn.“ Het bestuur van de inspecteursvereniging verzet zich al een jaar tegen de reorganisatie bij de belastingdienst. In de vernieuwde structuur wordt gewerkt met zelfsturende teams. Vijf van de zes hogere ambtenaren willen terug naar het oude model van leidinggeven, blijkt uit eigen onderzoek van de VHMF. Ze willen gewoon een chef.

    • Aertjan Grotenhuis Huib Modderkolk