'Fiasco dreigt bij hulpactie Darfur'

De hulpoperatie in de West-Soedanese regio Darfur dreigt binnen enkele weken compleet te mislukken, onder meer door afnemende steun van de internationale gemeenschap. Die noodkreet uitte de hulpcoördinator van de Verenigde Naties, Jan Egeland, gisteren tegenover de Veiligheidsraad.

De rampzalige humanitaire situatie in het gebied, waar rondtrekkende milities tienduizenden mensen vermoord hebben en vele honderdduizenden op de vlucht gejaagd, is de afgelopen twee jaar alleen maar slechter geworden, aldus Egeland. De Noorse ondersecretaris-generaal van de VN voor humanitaire zaken zei dat miljoenen mensen dagelijks humanitaire hulp nodig hebben, van wie ruim 200.000 dringend behoefte hebben aan voedselhulp.

Maar dit jaar is slechts 20 procent van de benodigde hulpgelden bijeengebracht. Daarnaast wordt de hulpoperatie tegengewerkt door de Soedanese regering, duurt het geweld van de milities, die door de regering worden gesteund, voort, en stelen rebellen vrachtauto's van de hulpverleners.

“Ik geloof niet dat de wereld beseft heeft hoe erg de situatie de laatste tijd geworden is“, aldus Egeland. De afgelopen drie à vier maanden zouden er alleen al 200.000 mensen uit hun huizen verdreven zijn - wat bij de 1,6 miljoen mensen komt die al ontheemd waren.

“We voelen ons als hulpverleners te veel alleen in Darfur“, aldus Egeland, die zich er ook over beklaagde dat de internationale diplomatieke gemeenschap in de hoofdstad Khartoum de Soedanese regering minder dan voorheen onder druk zet om zich coöperatief op te stellen. Een Noorse vluchtelingenorganisatie is het land uitgezet en andere groepen krijgen maar geen visa.

Een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis zei gisteren tegen de BBC dat de situatie in delen van Darfur “te gevaarlijk voor hulpverleningswerk“ is. In totaal zijn er 14.000 hulpverleners werkzaam in Darfur.