Feyenoord raakt spoor bijster in beslissende fase

Het verschil tussen Ajax en Feyenoord was in de eindstand van de eredivisie elf punten. De Rotterdamse club versloeg de aartsrivaal twee keer. Er werd zelfs een dvd uitgegeven wegens dit “heuglijke feit'. Maar gisteravond telde dat allemaal niet meer. In de eerste ontmoeting van de play-offs tussen de twee kemphanen was Feyenoord het spoor volledig bijster. Het losgeslagen team van Erwin Koeman grossierde in verdedigingsfouten en kreeg bij talrijke incidenten een rode waas voor ogen.

Huntelaar, Rosales, Boukhari en Rosenberg (vlnr) vieren de openingstreffer van Ajax. Rosales scoorde na een blunder in de defensie van Feyenoord. Foto Bas Czerwinski 20-04-2006, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. MAURO ROSALES, MIDDEN, VIERT ZIJN DOELPUNT MET HUNTELAAR, LINKS, BOUKHARI EN ROSENBERG, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Feyenoord eindigde de hectische wedstrijd met negen man, het hadden er acht moeten zijn. André Bahia (twee keer geel) en Romeo Castelen werden van het veld gestuurd, terwijl ook Patrick Paauwe rood verdiende na een vuistslag op de kaak van Nourdin Boukhari. Dat vergrijp zagen arbiter Eric Braamhaar en zijn grensrechter over het hoofd. Wel stuurde Braamhaar kort daarna Steven Pienaar (Ajax) van het veld omdat de Zuid-Afrikaan op de tenen ging staan van Dirk Kuijt in een poging het spel stil te leggen voor de neergeslagen Boukhari. “Wij waren volledig van slag“, stamelde een verbijsterde trainer Erwin Koeman. “Een aantal spelers heb ik vandaag niet gezien. Dat is niet goed. Het tweede en derde doelpunt hebben we op amateuristische wijze weggegeven.“

Ajax lijkt zich op het juiste moment te revancheren voor een onthutsend slecht seizoen. De tweede ronde van de play-offs lonkt. En als ook die hindernis wordt genomen kan de hoofdstedelijke club veel - zo niet alles - goedmaken door zich alsnog te kwalificeren voor de Champions League. Dan heeft Ajax maximaal geprofiteerd van de nieuwe competitieopzet.

Voor beide clubs stond er gisteravond niet alleen een sportief, maar vooral ook een financieel belang op het spel. Ajax en Feyenoord hebben de miljoenen van de Champions League hard nodig om te kunnen investeren in spelers. Vooral Feyenoord mist deze inkomsten al jaren. Deelname aan de eerste groepsfase leverde een club dit seizoen al minimaal 3,5 miljoen euro op. En dat bedrag is exclusief de opbrengsten uit televisiegelden en sponsoring. Op het bereiken van de knock-outfase stond een premie van 1,6 miljoen euro.

Zonder de Champions-Leaguemiljoenen heeft Feyenoord zich de afgelopen seizoenen weten te handhaven aan de top door creatief in te kopen. Voor spelers als Dirk Kuijt, Romeo Castelen en Salomon Kalou werden voor internationale begrippen zeer bescheiden bedragen betaald. Een talent als Jonathan de Guzman komt van de eigen opleiding.

Ajax wil voor investeringen in spelersmateriaal niet interen op het aanzienlijke eigen vermogen. Toch zal de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein niet schromen flink in de buidel te tasten als dat noodzakelijk is. De oud-topman uit het bedrijfsleven heeft inmiddels met Klaas-Jan Huntelaar, de duurste aankoop van Ajax ooit, geconstateerd dat ook in de voetbalwereld de kost voor de baat uit gaat. Mits de juiste investeringen worden gedaan.

Tegen Feyenoord liet Ajax zich gisteravond in de eerste helft bij vlagen van zijn beste kant zien, hoewel de kansen in eerste instantie voor de Rotterdammers waren. Ajax, wel wat gewend dit seizoen, herstelde zich met een fase goed combinatiespel. Kalou had op de linkerflank bij Feyenoord een off-day. Hij kwam mede dankzij het spel van de onervaren Emmanuel Boakye, de vervanger van de geblesseerde Hatem Trabelsi, niet in zijn spel.

De openingstreffer had Feyenoord geheel aan zichzelf te wijten. Ron Vlaar verdedigde uit door het midden en de verraste André Bahia liet de bal van zijn voet springen. Mauro Rosales profiteerde razendsnel van de slordigheden, lobde de bal over doelman Patrick Lodewijks op de lat, maar scoorde in de rebound alsnog via Vlaar. Daarna nam Feyenoord het initiatief weer over, maar veel meer dan een schot van Dirk Kuijt, ook al niet in goeden doen, leverde dat niet op. Koeman: “Wij hebben al weer enige tijd moeite met scoren.“

In de tweede helft bleef vooral Feyenoord slordig spelen. Na een uur moest de nummer drie van de competitie met tien man verder. Bahia hield aan de zijlijn bij een inworp van Ajax de bal te lang bij zich en kreeg een tweede gele kaart van Braamhaar wegens spelbederf. In de eerste helft was hij door de arbiter al op de bon geslingerd toen hij uitblinker Rosales afstopte.

Blind bracht Pienaar in het veld voor Hedwiges Maduro, als extra aanvallende impuls. De Zuid-Afrikaan stond nog geen tien minuten in het veld toen ook hij kon vertrekken. Ajax profiteerde vanaf dat moment pas van de ontstane ruimte. Johnny Heitinga, geheel vrijgelaten, maakte 2-0 uit een vrije trap van Boukhari en Huntelaar kopte raak uit een voorzet van Rosales: 3-0.

Het drama werd nog groter voor Feyenoord toen Castelen rood kreeg voor een vergrijp tegen de doorgebroken Huntelaar. Kuijt werd nog vastgehouden door Thomas Vermaelen in het strafschopgebied, maar ook dat ontging Braamhaar.

Feyenoord heeft nauwelijks tijd zijn wonden te likken. Zondag wacht de return en dan moet zonder de geschorste spelers in De Kuip een huzarenstukje worden verricht. Voorlopig lijkt een aardig seizoen mislukt.

Ajax 3 Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 26. Rosales 1-0; 79. Heitinga 2-0; 80. Huntelaar 3-0. Schds: Braamhaar. Tsch: 35.000.

    • Erik Oudshoorn