'Ereveer' voor moeder Nederlandse schrijvers

Margreet Ruardi heeft gisteravond in Amsterdam een 'ereveer' gekregen van Academie De Gouden Ganzenveer. Ruardi, directeur van Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS), ontving de unieke onderscheiding tijdens het diner na afloop van de uitreiking van de Gouden Ganzenveer aan schrijver/tekenaar Peter van Straaten.

Margreet Ruardi luistert naar speech van Geert Mak. Foto Roger Cremers Margreet Ruardi heeft gisteravond in Amsterdam een 'ereveer' gekregen van Academie De Gouden Ganzenveer. Ruardi, directeur van Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS), ontving de unieke onderscheiding tijdens het diner na afloop van de uitreiking van de Gouden Ganzenveer aan schrijver/tekenaar Peter van Straaten. Cremers, Roger

De Academie besloot Ruardi te eren wegens haar verdiensten voor de Nederlandse schrijvers, aldus Academie-lid Geert Mak. 'Bijna iedereen die in het literaire wereldje dingen organiseert, heeft zelf ook een ego', vertelt Mak. 'Ruardi is een zeer sterke persoonlijkheid, maar ze is er in geslaagd al vijfentwintig jaar in de schaduw te blijven.'

Ruardi heeft de schrijvers naar de lezers gebracht. Haar stichting SSS regelt sinds begin jaren tachtig de meeste lezingen van Nederlandse schrijvers. Wat begon met enkele lezingen per week, groeide in vijfentwintig jaar uit tot een florerende branche. Mak: 'Nu kunnen sommige dichters rondkomen van hun lezingen, iets wat ze met de verkoop van bundels nooit zou lukken.'

Inmiddels worden per jaar rond de vijfduizend contracten gesloten met ruim vijfhonderd auteurs. Het gaat voornamelijk om voorleesavonden in boekhandels, bibliotheken en op scholen. Mak: 'Nederland is tegenwoordig dol op lezingen van schrijvers'.

Ruardi heeft een team om zich heen, maar wordt algemeen gezien als het gezicht van SSS. In 2002 zei schrijfster Marjan Berk tegenover Trouw over Ruardi dat ze haar blind vertrouwt. Berk: 'Ik heb nu zoiets leuks voor je, zei Ruardi tegen mij. En als zij dat zegt, dan geloof ik dat.'

'We regisseren de schrijvers niet' zei Ruardi al in 1995, ook in Trouw, 'maar we proberen wel zoveel mogelijk gebruik te maken van de talenten die aanwezig zijn.' En: 'Het moeten geen dansende beren worden.'

Naast haar werk voor SSS begeleidt Ruardi bijna altijd de auteur van het boekenweekgeschenk op diens intensieve reis langs de boekhandels.

De 'ereveer' is een list van de Academie, om zo de eigen reglementen te omzeilen. De Gouden Ganzenveer is namelijk niet bedoeld voor mensen uit het boekenvak zelf. Omdat het doel van de Gouden Ganzenveer is om het geschreven woord in de multimediale samenleving onder de aandacht brengen, bleek Ruardi toch bij uitstek een geschikte kandidaat.

De 'ereveer' van Academie, waarvan naast Mak onder meer CPB-directeur Paul Schnabel, burgemeester Job Cohen en schrijver Bas Heijne lid zijn, is een eenmalige uitzondering. Mak: 'Het moest eens gebeuren, haar naam viel al jaren.'

Misschien wel de belangrijkste verdienste van Ruardi is dat ze schrijvers en aanvragers goed weet te combineren, vindt Mak. 'Ze kent ons vrijwel allemaal persoonlijk en beschermt ons tegen lezingen waarvan we niet gelukkig zouden worden. Als iemand onze moeder is, dan is dat Margreet Ruardi.'

    • Ward Wijndelts