En nu kwam Alexanders moment. Hij kon hier wat aan doen!

Tijdens wat lethargisch gezap belandde ik in het programma Ministers terug op de werkvloer van de RVU. Ik zag de aflevering over Alexander Pechtold. Alexander - zo stelde hij zich in het programma aan iedereen voor, dus zo noem ik hem voortaan ook - ging meelopen bij de gemeente Den Haag, met een vrouw die (Jaws-muziek inzetten) de klachten van burgers behandelde.

De vrouw had een klaagbrief binnen van een buitenlandse man die geen sofi-nummer had, en daarom mocht hij zijn trouwboekje niet, maar hij was wel getrouwd en moest dat bewijzen, maar hij zat niet in het archief omdat hij geen sofi-nummer had, en daarom maakte de IND hem het leven zuur. Zoiets.

Samen met de gemeentedame belde Alexander de IND op. En hier werd 'Ministers terug op de werkvloer' hilarisch. Alexander, zo bleek, was nog nooit van zijn leven in zo'n doorkiestelefoonprogrammamenu beland. En dat van de IND was bijzonder hels. Je kon kiezen uit tientallen doorkiesnummers, en dan weer, en dan weer, en dan weer, tot je overleden of reeds uitgezet was. 'Wat moeten we nou kiezen?' zei Alexander in paniek toen de sprekende computer hem weer tachtig opties had gegeven. 'Geen idee, daarom kies ik altijd 1,' zei de dame rustig. Ze hielp hem uit de droom dat ze ooit een levende IND-er zouden spreken. 'We moeten zeker een half uur in de wacht,' zei ze. Ophangen dus.

En nu kwam Alexanders moment. Hij kon hier wat aan doen! Hij kon dit opnemen met Rita Verdonk! Want hij kende haar namelijk.

Een tijdje later was hij opnieuw geïnterviewd door het programma, en hij vertelde dat hij het had opgenomen met Rita. Die had gezegd: nou, dat gaan we meteen uitproberen (ik zie het haar zeggen) en was zelf de confrontatie met het IND-telefoonmenu aangegaan. Hoe dat was afgelopen, vertelde Alexander niet, maar hij vertelde wel dat Rita een paar dagen later op de proppen was gekomen met een rapport waarin stond dat 90 procent van de telefoontjes bij de IND 'gedekt' werden.

Wat er gebeurde met de tien procent van de bellers die het doorkiesmenu niet overleefden, werd niet verteld. Maar Alexander was tevreden. Kennelijk, verklaarde hij, was dat telefoondoolhof waar hij in beland was, een soort bizar ongelukje geweest. We zullen Alexander maar niet vertellen dat dat niet zo is. Teveel terug naar de werkvloer is ook niet goed voor een minister.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius