'Een taakstraf is ook een zware sanctie'

Wie: W. van Veen, president van de rechtbank Utrecht.

Waarom: morgen, op de Open Dag van de Rechtspraak, ontvangt hij in zijn eigen rechtbank naar verwachting 3.000 bezoekers.

Rechter W. van Veen, president van de rechtbank in Utrecht: „Nederlandse rechters straffen tamelijk streng.” Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Zijn Nederlandse rechters softies? Driekwart van de bevolking meent dat er te mild wordt gestraft, bleek uit een recent onderzoek. De beeldvorming strookt niet met de werkelijkheid, zegt rechter W. van Veen, president van de rechtbank Utrecht en voorzitter van de projectgroep Open Dag van de Rechtspraak.

Onder het motto 'Vorm je eigen oordeel' openen 22 gerechtsgebouwen morgen hun deuren. Zittingen worden nagespeeld en bezoekers kunnen vragen stellen aan rechters en officieren van justitie.

De open dag moet begrip kweken, legt Van Veen uit. Als burgers een complexe rechtszitting bijwonen en zelf zien hoe lastig het kan zijn tot een gewogen oordeel te komen, vinden ze dan nog steeds dat een straf niet hoog genoeg kan zijn?

Vergeleken met omringende landen straffen Nederlandse rechters juist streng, zegt Van Veen. Dat rechters een week imago hebben, wijt hij aan een aantal factoren. 'In de media is vooral aandacht voor grote strafzaken. Door die hapsnapaandacht is bij het grote publiek onvoldoende kennis over de grote hoeveelheid zaken waarover wij moeten oordelen. En laten we de oorzaak ook bij onszelf zoeken. We zouden vonnissen beter moeten motiveren dan we nu doen.'

Dat zou bijvoorbeeld tot meer begrip voor taakstraffen kunnen leiden, zegt Van Veen. 'Daar wordt veel te licht over gedacht. 'Rij je iemand in de vernieling, mag je drie weken schoffelen', hoor je dan. Zo'n taakstraf is net als de ontzegging van de rijbevoegdheid een zware sanctie.'

Het is pas de tweede keer dat alle rechtbanken op dezelfde dag open huis houden. De rechtspraak is moderner en professioneler geworden, zegt Van Veen.

'We doen tegenwoordig aan klantwaarderingsonderzoeken. En we beseffen dat we verantwoordingsplicht hebben. Dat we ons moeten inzetten om vragen van het publiek te beantwoorden. Het zijn grote woorden, maar een geloofwaardige rechtspraak heeft draagvlak nodig. Wij zijn bereid met een forse inzet daaraan bij te dragen.'

Arjen Ribbens

Zie ook: opendagvanderechtspraak.nl

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens