Een heteluchtballon van 40 gram

Leerzaam speelgoed voor het meisje en de man. Vooral voor de man. Warme lucht stijgt op, zegt de man, we gaan een heteluchtballon op laten, dan zal je het zien.

Meisje en ballon. (Foto W. Klootwijk) Klootwijk, Wouter

Maar zo simpel is het niet vandaag. Warme lucht koelt af. Het is ingewikkeld.

In een veelbelovende doos Airaloons, made in China, 20 euro (voor verkoopadressen: www.belltree.nl), zit een anderhalve meter grote opgevouwen ballon van dun folie, met het gewicht van een vuilniszak, 40 gram. Maar met wel drie keer het volume van een vuilniszak.

Het is een bouwpakket. Er is er plakband bij nodig. Onderaan de ballon hangt een luciferdoosklein bakje dat de mand moet voorstellen zoals die aan grote heteluchtballonnen hangt en waar mensen mee omhoog durven.

Je kunt ze verstaan als zo'n ballon op een stille zomeravond vrij laag overkomt. En je kunt ze horen lachen om de geit die schrikt van het gevaarte en de sloot in springt. Haha, een geit kan zwemmen, lacht het uit de hemel naar beneden.

De warmte in de miniheteluchtballon komt uit de huishoudhaarföhn. Er is een lanceerinrichtinkje bij dat de ballon op de grond houdt tot hij klaar is om op te stijgen, maar uit de hand gaat het ook. De haarföhn blaast warme lucht onderin de slappe ballon. De lucht doet hem bollen en zet de ballon overeind. Na nog een tijdje blazen moet de lucht in de ballon zo warm zijn dat hij opstijgt. Volgens de doos tot wel 200 meter hoogte. Hoog in de lucht koelt hij weer af. Dan komt hij naar beneden. Is de bedoeling. Maar het waait en het is te koud. Het meisje wil wel geloven dat warme lucht stijgt. Maar zien kan ze het niet. Het dunne folie kan de warmte in de ballon niet vasthouden, de ballon koelt zo snel af in de wind dat hij niet omhooggaat. Het meisje gaat een nest maken in een boom. Voor een eend, zegt ze. Eenden broeden niet in bomen, zegt de man. Want iets leren zal ze, denkt de man.

Zou het aan de haarföhn liggen? Dat hij niet voldoende hitte ontwikkelt? Een elektrische verfbrander van 1.400 watt produceert veel hetere lucht. En die hitte doet het hem. In huis. Als de verfbrander op enige afstand van het plastic folie van de ballon wordt gehouden en midden onderin de opening omhoog blaast wordt het warm genoeg in de ballon om hem te laten opstijgen. Tot tegen het plafond. Kom kijken meid.

Maar de ballon komt alweer naar beneden. Ook in huis koelt hij zo snel af dat hij geen vijf tellen tegen het plafond blijft plakken; voor een foto als bewijs moet je razendsnel zijn. De 200 meter stijghoogte die de verpakking van de ballon belooft is nog lang niet binnen bereik.

Dan maakt de man een fout, hij wil hete lucht blazen en tegelijk de ballon met zijn andere hand fotograferen. De hete luchtstroom komt te dicht langs de huid van de ballon en smelt er gaten in. Geen onherstelbare, met plakband en een boterhamzakje wordt het ding weer opgelapt. Maar nu weegt hij drie gram meer en is hij daarmee bijna 8 procent zwaarder geworden.

Duiven? Ja meid, duiven nestelen in bomen.

    • Wouter Klootwijk