Driehonderd agenten uit buitenland naar WK

De Duitse politie krijgt tijdens het wereldkampioenschap voetbal de hulp van iets meer dan driehonderd agenten uit het buitenland. Zij helpen mee de veiligheid te verhogen tijdens het WK, dat van 9 juni tot en met 9 juli plaats heeft. Dat besloot de Duitse regering gisteren.

Alle landen die deelnemen aan het wereldkampioenschap krijgen de uitnodiging om agenten te sturen. Het gaat niet om agenten in uniform, wel om agenten in burger die worden ingezet bij de wedstrijden van hun landen. Ze krijgen de opdracht om eventuele relschoppers te identificeren. De Duitse politie hoopt dat de voetbalfans zich minder snel agressief gaan gedragen als ze in hun eigen taal worden aangesproken.

Van de 31 landen die naar Duitsland trekken, hebben alleen Iran en Saoedi-Arabië geen uitnodiging gekregen om agenten te sturen. De Duitse buurlanden Polen, Frankrijk en Nederland sturen elk een veertigtal functionarissen. Ook Groot-Brittannië stuurt veertig agenten om problemen met hooligans te voorkomen. Tijdens het Europees kampioenschap in 2000 kwam het in Charleroi tot zware rellen tussen Duitse en Engelse supporters. Ook op het wereldkampioenschap in Frankrijk in 1998 zorgden aanhangers van zowel het Engelse als Duitse elftal voor rellen. Daarbij werd toen een Franse politie-agent gedood.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken moedigt Engelse fans aan hun voetballiederen in het Duits te leren. Het ministerie zorgt voor vertalingen en plaatst die op een website. 'We willen de fans helpen. We zijn benieuwd wie hiervan gebruik gaan maken en welke liedjes ze gaan kiezen', aldus een woordvoerder van het ministerie. Voorlopig beperkt de site zich tot een Duitse versie van You'll Never Walk Alone.

Bekijk de website britishembassyworldcup.com