Doet-ie het, of doet-ie het niet?

Het was toch even spannend.

Op de omslag van het vanochtend gepubliceerde financiële jaarverslag van de Rabobank staan een vrouw met een hoofddoek en een man in pak, met stropdas. Op de achtergrond staan wat jongeren. De boodschap is duidelijk: de grootste coöperatie van Nederland, eigenaar van vermogensbeheerder Robeco, mede-eigenaar van verzekeringsgigant Achmea, staat middenin de samenleving.

Geen Mondriaan-achtig spel van schuin getrokken lijnen (ABN Amro). Geen blauw kaftje met horizontale oranje baan (ING). Geen roeiploeg in het ochtendgloren (Fortis).

Rabo's omslag belooft wat, ook voor dat ene heikele punt waar de bank afwijkt van de normen en waarden in het bedrijfsleven en ver daarbuiten: de publicatie van de details van de beloningen van de individuele bestuurders.

Het beursgenoteerde bedrijfsleven conformeert zich met totale openheid aan de adviezen van de commissie-Tabaksblat voor goed ondernemerschap. De overheid vraagt als aandeelhouder aan staatsbedrijven om het voorbeeld van Tabaksblat te volgen. Met succes. Het kabinet heeft voor talloze organisaties die grotendeels afhankelijk zijn van belastingen of subsidies regels vastgesteld voor openbaarmaking van de beloning in functies die beter betaald worden dan het vergelijkbare loon (158.000 euro) van de ministersploeg.

Wat doen andere grote Nederlandse financiële instellingen als het gaat om de contante betalingen? De Rabo-coöperatie heeft geen aandeelhouders: beloning in aandelen blijft hier buiten beschouwing. ABN Amro betaalde bestuursvoorzitter R. Groenink 910.000 euro vast salaris plus een bonus van 1.047.000 euro. M. Tilmant van concurrent ING kreeg 1.289.000 euro vast salaris plus een bonus van 1.520.000 euro. J. Votron, bestuursvoorzitter van Fortis, ontving 750.000 euro vast salaris plus een bonus van 1.400.000 euro.

Klinkt goed? Ach, zeggen verdedigers van “marktconforme' beloningen, het blijft behelpen. Neem topman J. Ackermann van Deutsche Bank: 1.150.000 euro salaris, 7.233.750 euro bonus.

En de Rabobank? De betalingen zijn niet geheim, een speciale commissie van de leden van de coöperatie mag de cijfers zien. Maar de overige 1.551.000 leden, de bijna 51.000 werknemers, de concurrenten en de samenleving niet. Het jaarverslag vermeldt niet wat individuele bestuurders verdienen. De coöperatieve structuur verzet zich daartegen. Alleen totalen zijn openbaar: 4,4 miljoen euro salarissen, 1,4 miljoen euro prestatiegebonden uitkeringen. In de raad van bestuur zitten zes mannen.

    • Menno Tamminga