Do de Dot-it

Ze zien er leuk en veelbelovend uit: Dot-it lampjes. Je kan ze overal aan vastplakken en ze hebben vrolijke metallic kleuren: rood, zilver, lila, limegroen. Maar zijn ze handig?

Dot-it aan Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

De Dot-it doet het goed op plekken waar extra licht nodig is of elektriciteit schaars is (caravan, kelder, kast, tuin, tent). Je kan ze ook gebruiken als het binnenlicht van je auto kapot is, als noodbedlampjes voor de kinderen of voor klussen op onverlichte plekken. De Dot-it met drie ingebouwde led-lampjes klik je aan en uit door op het transparante, bolvormige afdekplaatje te drukken.

Osram belooft dat de drie bijgeleverde AAA-batterijen goed zijn voor honderd branduren en dat de Dot-it door een 3M-plaklaag (net als bij de gele plakbriefjes) blijft kleven aan textiel, leer, plastic, glas en kunststof.

Is de Dot-it in de praktijk inderdaad zo multifunctioneel? Is de lichtsterkte voldoende en brandt hij werkelijk honderd uur, zoals de verpakking vermeldt? De proef op de som genomen:

De door Osram meegeleverde batterijen in het testexemplaar gaan ruim de beloofde honderd uur mee, maar na circa 75 uur is de lichtsterkte aanzienlijk verminderd.

Dankzij de 3M-plaklaag blijft de Dot-it tot twintig keer aan iets vastkleven, stelt Osram. Ook dit uitgetest: de eerste keer (onder een glazen tafelblad bevestigd) is hij bijna niet meer los te krijgen. Maar de keren daarna, geplakt op geverfd hout, leer en kunststof, gaat het veel gemakkelijker, omdat de grootste plakkracht verdwenen is. Maar hij blijft een onverwachts groot aantal keren goed kleven aan (schone, gladde) oppervlakken. Ook na twintig keer plakken blijft het lampje opnieuw onderaan de glazen tafel hangen.

Een nadeel is dat de Dot-it altijd ergens tegenaan geplakt moet blijven, als je het beschermpapiertje eenmaal van de plaklaag hebt getrokken. Anders neemt de kleeflaag door stofvorming snel in plakkracht af en blijft het lampje ongewild aan allerlei objecten kleven.

Je kunt bij de Dot-it klussen en lezen, maar hij is wat onhandig om langere tijd vast te houden en het licht is erg scherp als je er recht in kijkt. Doordat de lampjes bij weinig druk al gaan branden, is hij - net als elektrische tandenborstels - minder geschikt om los in tas, koffer of rugzak mee te nemen.

De Dot-it is een leuk, mooi hebbedingetje. Maar hij is iets minder multifunctioneel dan op het eerste gezicht lijkt. Het plaklampje is vooral geschikt voor plekken met weinig licht, waar je niet te vaak of te lang komt (omdat het op batterijen met een beperkte levensduur werkt).

Onder andere verkrijgbaar bij verlichtingswinkels, kleinere bouwmarkten, ijzerwarenhandels en Ebay. Prijs: 9,95 euro.

www.osram.com.

    • Lex Veldhoen