De trend: onderwijs wordt voor iedereen toegankelijk

Foto Hollandse Hoogte Thailand, Chiang Mai, 11-02-2004 Internet cafe en een vrouw die met manden eten voorbij loopt Foto: Hans van den Bogaard/Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

2006 Lanu-jongens spreken Lanu

De eenzame bergen hoog boven de Thaise cultuurstad Chiang Mai. Ik vier vakantie op een landgoed dat wordt gerund met behulp van een lokale stam, de Lanu. De jongens uit het Lanu-dorp hoeden de waterbuffels, koken voor de gasten en masseren ze. De meeste jongens spreken geen Thai, alleen het streekdialect Lanu, wat ze effectief verhindert ooit verderop te komen. Een paar spreken Engels - erbarmelijk, maar het is een begin. Bij de lokale Mui Thai-bokswedstrijd ben ik de enige westerling, maar kinderen van tien, elf lopen daar al rond met mobieltjes. De eigenaar van het landgoed leert de jongeren moderne vaardigheden aan. Dat is belangrijker dan het geld dat ze met hun toeristenwerk verdienen. Hij wil ook een school bouwen in het dorp. 'Alleen door onderwijs, onderwijs, onderwijs zullen deze kinderen ooit grotere welvaart verwerven.'

2020 School van de toekomst

De school van de toekomst is gerealiseerd. Het is een hi-tech school volgens duizend kinderen in een onderzoek van Tesco. Oogscannen heeft de plaats ingenomen van handmatig tellen. De ochtendrit naar school gaat via zelfrijdende schoolbussen en de kids zien het helemaal zitten dat ze deels les gaan krijgen van holografische leraren. Ze denken ook dat ze minder vaak naar school toe hoeven. Tot de top 5 technologieën die de kinderen verwachten, behoort namelijk ook videoconferencing. De videowand beslaat alle muren; van de klas én van thuis. Beschikken de scholieren ook over voldoende vaardigheden? Uit een ander onderzoek door het Amerikaanse technologie instituut MIT blijkt van wel. De ondervraagde scholieren verwachten dat ze op school genoeg leren over probleemoplossing, teamwork, creativiteit en zelfs leiderschap.

2020 Lanu-jongens spreken Engels

De school van de toekomst is ook hoog in de nu iets minder eenzame bergen van Chiang Mai. Ik bezoek het landgoed opnieuw, en er staat inderdaad een schoolgebouw. De laptop van MIT, geïntroduceerd in 2006 en slechts 100 dollar, is hier aangeslagen. Thaise kinderen hebben nu een mobieltje én een laptop, en realiseren daarmee een onderwijsniveau dat ze anders nooit zouden halen. Ze kunnen delen in de virtuele lessen die door westerse, Chinese en Thaise leraren worden gegeven. In het Thai en natuurlijk in het Engels. Sommige Lanu-kinderen hebben succes in het buitenland. Anderen werken nog steeds op het landgoed. De massages zijn aanzienlijk duurder geworden.

Marcel Bullinga

futuroloog (www. futurecheck.nl)

    • Marcel Bullinga