De nieuwe witte mars

Politici hebben de woede na de moord onderschat.

Een nieuwe 'witte mars' moet spanningen tussen autochtonen en allochtonen voorkomen.

In België zwelt de golf van publieke verontwaardiging aan na de roofmoord op een zeventienjarige jongen in Brussel. Een stille mars die voor komende zondag op het programma staat wordt in de Belgische media al vergeleken met de befaamde 'witte mars' van bijna tien jaar geleden. Toen liep een optocht om steun te betuigen aan de slachtoffers van de meervoudige kindermoordenaar Marc Dutroux uit op een massale demonstratie tegen de politieke klasse.

De dodelijke steekpartij vond vorige week woensdagmiddag plaats in de grote hal van het Centraal Station in Brussel. Twee jongens van rond de achttien met een Noord-Afrikaans uiterlijk eisten daar de mp3-speler van Joe van Holsbeeck op. Toen de jongen dit apparaat niet onmiddellijk afgaf werd hij met vijf messteken gedood. Er waren tientallen mensen in de hal. De daders zijn voortvluchtig.

Aanvankelijk werd in de Belgische politiek nogal gelaten gereageerd. Maar nu de woede onder de bevolking aanhoudt hebben politici besloten niet langer afzijdig te blijven. Om het verwijt van onverschilligheid voor te zijn hebben de voorzitters van zes Vlaamse politieke partijen besloten zondag mee te lopen. Allen benadrukken dat de moord niet misbruikt mag worden voor politieke doeleinden. Ook Van Holsbeecks ouders hebben opgeroepen van de stille tocht geen politieke manifestatie te maken. Zij hebben inmiddels condoleances ontvangen van de Belgische premier Verhofstadt en het Koninklijk Huis.

De politici van de gevestigde partijen is er alles aan gelegen de verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen niet op scherp te stellen. Anderzijds roept de politiek correcte benadering juist kritiek op. Zo schreef de in Vlaanderen snel aan de weg timmerende rechts-populistische senator Jean-Marie Dedecker in het dagbladDe Standaard dat de moord het gevolg was 'van een steeds driester wordende spiraal van geweld dat gedoogd wordt door de cultus van de multiculturele slachtoffercultuur'.

Dedecker beschouwt zichzelf als het antwoord op het nog steeds in populariteit toenemende Vlaams Belang, het vroegere Vlaams Blok. Aanhangers van de partij organiseerden na de moord een demonstratie met enkele duizenden deelnemers.

Of politici van Vlaams Belang zondag meelopen is onduidelijk. Voorzitter Vanhecke noemt de demonstratie 'een oefening in hypocrisie'. De andere partijen zijn 'verantwoordelijk voor het laten rotten van de problemen rond vreemdelingen en criminaliteit en het verband tussen de twee'.

Joe van Holsbeeck is gisteren in zijn woonplaats Haren begraven.