De golem let op de muizen

Al een paar jaar zoemt de naam Tony Millionaire rond als een van de opvallendste Amerikaanse striptekenaars. Dat is vooral te danken aan zijn krantenstrip Maakies waarvan onlangs de derde bundeling verscheen. In Der Struwelmaakies draait wederom alles om Drinky Cow (een vogeltje dat voortdurend dronken is) en Uncle Gabby (een oude, aapachtige man die zeeverhalen vertelt). De grappen rond die twee spelen zich af op ouderwetse zeilschepen. Ze variëren van verontrustende, onduidelijke gags over het einde van de platte aarde, waar hun schip opaf koerst terwijl de hoofdpersonen mijmeren over beschaving, tot ronduit onsmakelijke hersenkronkels aan toe. Zoals over Uncle Gabby die op de wc wordt gebeten door een spin. Gabby kan de pijn niet verdragen, schiet zichzelf door het hoofd, waarna een wasbeer zijn hersenpan gebruikt als wc. Je zou verwachten dat de tekenaar ladingen ingezonden brieven krijgt, maar dat valt mee.

Billy Hazelnuts illustratie Tony Millionaire Uit besproken boek Millionaire, Tony

Misschien vergeven de lezers hem omdat Tony Millionaire fantastisch realistisch kan tekenen. De zeilschepen, walvissen en Victoriaanse huizen zijn tot in detail uitgewerkt. De strips, die ogen alsof ze ergens in het begin van de 20ste eeuw zijn gemaakt, verraden de invloed van Winsor McCay, de Katzenjammer Kids en Gustave Doré. Het tekenen is Millionaire met de paplepel ingegoten, want als hij thuis om kleurplaten vroeg, moest hij van zijn artistieke ouders eerst zelf een tekening maken. De superieure techniek die hij op die manier ontwikkelde zien we terug in het lange verhaal Billy Hazelnuts.

De plot is even ingenieus als bizar. Maar hoe vreemd de gebeurtenissen ook zijn, ze overtuigen direct door Millionaires swingende verhaaltechniek en de geloofwaardige dialogen die elk personage een eigen karakter geven. Billy Hazelnuts is een golem, die door een groep muizen wordt gemaakt om de muizengemeenschap (lees: getto) te beschermen tegen een nieuwe boerderijkat. De dochter van het huis, Becky, is bovenmatig geïnteresseerd in techniek. Zij ontdekt de nieuwe bewoner en helpt hem menselijk te worden. Zo geeft ze hem hazelnoten als ogen en verzorgt ze zijn wonden. Terwijl ze daarmee bezig is, komt buurjongen Eugene weer eens langs om wat poëzie voor te dragen. Daar heeft Becky langzamerhand genoeg van en ze stuurt hem weg. Wat volgt is een epische strijd tussen de afgewezen Eugene (die inmiddels een reusachtig vliegend zeilschip heeft gebouwd) en Becky en haar onmenselijk sterke golem. De strijd wordt gevoerd op zee, in de woestijn en op een “planetenkerkhof'; een laatste rustplaats voor versleten sterrenlichamen.

Het verhaal in Billy Hazelnuts schiet alle kanten op en is goed voor een zoektocht naar invloeden uit de wereldliteratuur, met een eigen sfeer voor elke passage. Soms is het een sprookje, dan weer een Griekse tragedie over afgewezen liefde, gothic horror of er komt opeens een bijbels thema voorbij, zoals de Ark van Noach. Tony Millionaire knoopt het moeiteloos aan elkaar tot een adembenemende avonturenstrip.

Tony Millionaire: Billy Hazelnuts. Fantagraphics, 112 blz, euro 20,-

Tony Millionaire: Maakies 3 - Der Struwelmaakies. Fantagraphics, 92 blz, euro 19,-

www.maakies.com

    • Gerard Zeegers