'Da Vinci Code' opent filmfestival Cannes

De 59ste editie van het filmfestival van Cannes opent op 17 mei met de verfilming van The Da Vinci Code door Ron Howard. Films van Pedro Almodovar, Ken Loach, Aki Kaurismäki en Bruno Dumont zijn uitgekozen voor de competitie van het prestigieuze filmfestival.

Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Net als vorig jaar zijn er in Cannes veel films te zien van auteurs die al eerder meedongen naar de Gouden Palm. Nieuw in de competitie is Sofia Coppola, wier biopic Marie-Antoinette is geselecteerd. In de competitie zitten opvallend weinig Amerikaanse films. Daaronder wel Fast Food Nation van Richard Linklater, een film over Mexicanen die in een vleesverwerkingsbedrijf werken, en Southland Tales van Richard Kelly, maker van Donnie Darko.

Linklater heeft dit jaar zelfs twee films op het festival. In het programma Un certain regard, gewijd aan iets gedurfdere films, is zijn thriller A scanner darkly opgenomen, naar een verhaal van sf-schrijver Philip K. Dick. Ook in deze sectie komen de meeste films uit Europa. Volgens artistiek leider Thierry Fremaux is de opkomst van de Centraal-Europese cinema de enige nieuwe trend. Uit Hongarije komt Taxidermia van György Palfi, bekend van het verbazingwekkende Hukkle. Uit Litouwen en Polen zijn debuten te zien. Er zijn Aziatische films en redelijk veel uit Latijns-Amerika.

De enige Nederlandse bijdrage is tot nu toe de examenfilm Een ingewikkeld verhaal, eenvoudig verteld van Jaap van Heusden, die meedoet in de studentencompetitie.