Corrupte Limburgse ambtenaar veroordeeld

De rechtbank in Roermond heeft gisteren ex-directeur H. van H. (53) van de Regionale Economische Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (REO) veroordeeld wegens corruptie.

De man kreeg drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 150 uur. Als directeur van REO, een overheidsvennootschap van gemeenten in Midden-Limburg, nam hij giften aan. Dat deed hij volgens de rechtbank wetende dat die werden gedaan om te zorgen dat hij de gevers zou begunstigen bij het geven van opdrachten.

De rechtbank “acht deze corruptie zeer ernstig, omdat hierdoor de integriteit van de overheid in het geding is. Dit gedrag kan het vertrouwen dat de burger in de overheid stelt schaden en ook de loyaliteit van de burger ten aanzien van gezag en regelgeving ondermijnen.“

Vier verdachten die omkoping van de ambtenaar ten laste was gelegd, zijn vrijgesproken. De rechtbank achtte niet bewezen dat de vier, onder wie een notaris uit Roermond, wisten dat de toenmalige directeur van REO ambtenaar was. Ook twee andere verdachten gingen vrijuit.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen H. begon twee jaar geleden. Dat gebeurde na publiciteit over het ontslag van een klokkenluidster bij REO. Zij was ontslagen nadat ze directeur Van H. had beschuldigd van eigenmachtig optreden en vriendjespolitiek bij het verstrekken van opdrachten. De Centrale Raad van Beroep bepaalde al eerder dat REO de medewerkster ten onrechte ontslagen had.

De rechtbank achtte de publiciteit en de lange duur van het onderzoek redenen om de straf te matigen.