Chinatown Honiara in as gelegd

Tientallen zwartgeblakerde winkels en huizen smeulen nog na in Honiara, na dagen van plunderingen en geweld. De bevolking van de hoofdstad van de Salomonseilanden koelde zijn woede over de verkiezing van Snyder Rini tot premier, afgelopen dinsdag door het parlement, op de Chinese wijk. De Chinezen hebben de middenstand grotendeels in handen. Honderden van hen moesten hun huizen ontvluchten en verblijven op het politiebureau.

Na drie dagen van brandstichting en plunderingen hebben Australische soldaten in Honiara de rust hersteld. Premier Howard waarschuwde voor nieuwe onrust. Foto AFP A woman walks past a burnt out shop in the capital Honiara, 20 April 2006, as Australian army and police personnel arrive in the small Pacific nation to restore order after crowds burnt much of Chinatown. The city was largely quiet 20 April following two days of rioting which broke out in Honiara when Snyder Rini was elected prime minister by fellow MPs. AFP PHOTO/William WEST
Na drie dagen van brandstichting en plunderingen hebben Australische soldaten in Honiara de rust hersteld. Premier Howard waarschuwde voor nieuwe onrust. Foto AFP A woman walks past a burnt out shop in the capital Honiara, 20 April 2006, as Australian army and police personnel arrive in the small Pacific nation to restore order after crowds burnt much of Chinatown. The city was largely quiet 20 April following two days of rioting which broke out in Honiara when Snyder Rini was elected prime minister by fellow MPs. AFP PHOTO/William WEST AFP

Woensdag versterkte Australië de regionale veiligheidsmacht RAMSI op de archipel van bijna duizend eilanden (550.000 inwoners). Vandaag maakte de Australische premier Howard bekend nog eens 110 soldaten naar de eilanden te sturen. Hij wil voorkomen dat de kleine eilandstaten in de regio vervallen in corruptie en wanorde en zo veilige havens voor terroristen worden. Ook Nieuw Zeeland stuurt extra manschappen. RAMSI werd in 2003 onder Australische leiding ingesteld om een einde te maken aan etnisch geweld.

Rini is omstreden omdat hij vice-premier was onder de corrupte regering van Allan Kemakeza. Ook zou hij onder te grote invloed van Chinese zakenlieden staan. Gisteren is hij op een geheime locatie en onder politiebeveiliging ingezworen. Vandaag presenteerde hij zijn nieuwe kabinet, waarvan elf van de 21 ministers uit de vorige regering komen. Volgens Rini zijn de rellen beperkt tot Honiara. Hij is vol vertrouwen dat hij een motie van wantrouwen, die woensdag in stemming komt in het parlement, zal overleven.