Belgische politici doen nu ook mee aan “Witte Mars'

Zondag wordt in Brussel een stille tocht gehouden voor een slachtoffer van zinloos geweld. De tocht roept herinneringen op aan de “Witte Mars' in verband met de zaak-Dutroux.

In België zwelt de golf van publieke verontwaardiging aan na de roofmoord op een 17-jarige jongen in Brussel. Een stille tocht die voor komende zondag op het programma staat wordt in de Belgische media al vergeleken met de befaamde “Witte Mars' van bijna tien jaar geleden. Toen liep een optocht om steun te betuigen aan de slachtoffers van de meervoudige kindermoordenaar Marc Dutroux uit op een massale demonstratie tegen de politieke klasse.

De dodelijke steekpartij vond vorige week woensdagmiddag plaats in de grote hal van het Centraal Station in Brussel. Twee jongens van rond de 18 jaar met een Noord-Afrikaans uiterlijk eisten daar de MP3-speler van Joe van Holsbeeck op. Toen de jongen het apparaat niet onmiddellijk afgaf werd hij met vijf messteken om het leven gebracht. Op dat moment bevonden zich tientallen mensen in de hal en er bestaan van de verdachten videobeelden van bewakingscamera's. Toch zijn de daders nog voortvluchtig.

Aanvankelijk werd in de Belgische politiek nogal gelaten gereageerd op het voorval. In de Vlaamse krant De Standaard verscheen dan ook een commentaar onder de titel “Oorverdovende stilte'. Maar nu de woede onder de bevolking blijft aanhouden, hebben de politici besloten niet langer afzijdig te blijven. Om het verwijt van onverschilligheid voor te zijn hebben de voorzitters van zes Vlaamse politieke partijen besloten aanstaande zondag mee te lopen. Allen benadrukken dat de moord niet misbruikt mag worden voor politieke doeleinden. Ook de ouders van de vorige week woensdag in de stationshal neergestoken jongen hebben opgeroepen van de stille tocht geen politieke manifestatie te maken. Allerlei maatschappelijke organisaties zoals werkgevers en vakbonden hebben opgeroepen aan de tocht door het centrum van Brussel mee te doen. Ook veel organisaties van allochtonen en de Belgische spoorwegen doen mee.

Politici van de gevestigde partijen is er alles aan gelegen de verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen niet op scherp te stellen. Ook de moeder van de vermoorde Joe heeft daartoe opgeroepen. Maar aan de andere kant roept de politiek correcte benadering juist kritiek op. Zo schreef de in Vlaanderen snel aan de weg timmerende en de zich op de rechts-populistische vleugel bewegende liberale senator Jean-Marie Dedecker deze week in De Standaard dat de moord het gevolg was “van een steeds driester wordende spiraal van geweld dat gedoogd wordt door de cultus van de multiculturele slachtoffercultuur.“

Dedecker beschouwt zichzelf als het antwoord op het nog steeds in populariteit toenemende Vlaams Belang, het vroegere Vlaams Blok. Aanhangers van deze partij organiseerden vorige week direct na de moord een demonstratie bij het station waaraan enkele duizenden mensen meededen.

Politici van Vlaams Belang lopen komende zondag niet mee in de demonstratie. Voorzitter Frank Vanhecke noemt de tocht “een oefening in hypocrisie“. Volgens hem zijn de democratische partijen “verantwoordelijk voor het laten rotten van de problemen rond vreemdelingen en criminaliteit en het verband tussen de twee“.

Joe van Holsbeeck is gisteren in kleine kring in zijn woonplaats Haren bij Brussel begraven.