Bedriegerspret

“Picasso schilderde vrouwen met duif, kind, traan, absinth, fruit, spiegel. Maar nog niet met een boek“, schrijft Stine Jensen in haar artikel “Bedriegerspret' (Cultureel Supplement, 7 april). In het Picasso Museum in Parijs hangt echter een Liggende vrouw met een boek (Marie-Thérèse Walter) uit 1939. In dat jaar schilderde Picasso ook Dora Maar als liggende vrouw met een boek. In 1920 had hij al zijn echtgenote Olga lezend geportretteerd. En in 1932 poseerde Marie-Thérèse zittend met een opengeslagen boek op haar schoot voor La Lecture (Centre Pompidou). Deze titel gebruikte Picasso al in 1901 voor zijn in Madrid geschilderde Spaanse lezende vrouw. En op 3 mei aanstaande wordt in New York een zittende vrouw (Jacqueline) met een boek in de hand geveild. Dit schilderij, Femme assise dans un fauteuil uit 1960, werd ingebracht door het Metropolitan Museum. Over emancipatie gesproken! Overigens kan vervalser Geert Jan Jansen absoluut niet met Elmyr de Hory en Han van Meegeren worden vergeleken. Dat zijn knullige vervalsingen via kunsthandel en veilingen kopers vinden heeft dan ook alles te maken met winstbejag en gebrek aan expertise.

    • Ed Wingen