Opinie

    • Youp van ’t Hek

Anti-reclame

Grappige man, die gereformeerde rentewoekeraar Scheringa. Hij is boos omdat hij niet meer welkom is bij Willem II omdat hij die club ooit helemaal heeft leeggekocht. En dat deed hij met de voorkennis van de daar weggekochte Martin van Geel. En daar houden ze in Tilburg niet van. Onderhand gonst het gerucht door voetbalminnend Nederland dat diezelfde Scheringa zijn personeel allerbelabberdst betaalt. Echt slecht.

None

Neem nou Louis van Gaal. Die schijnt voor een fooi te werken. Een dusdanig laag bedrag dat de man zich moet verlagen tot tenenkrommend fröbeltoneel in Sterspotjes. Eerst trok hij met een blocnote door een intens burgerlijke keukenshowroom en sinds een kleine twee weken speelt hij zichzelf voor een televisieboer. Louis vangt in Alkmaar een soort veredelde bijstand en hij probeert op allerlei manieren het hoofd boven water te houden. Sinds hij acteert in de reclamespotjes hoeft hij geen gebruik meer te maken van de voedselbank.

Vaak doolt dat door mijn hoofd. Waarom reclame? Waarom misbruikt een Robert ten Brink zijn hele gezin voor Liga? Waarom? Betaalde dat SBS zo slecht? Moesten de dochters anders van de hockeyclub? Kon mama de trilplaat niet meer betalen? Was de rekening bij de visboer te hoog opgelopen? Waarom? Kunnen zijn kinderen hem later aanklagen wegens misbruik?

Als Ronaldinho voor een voetbalschoenenspotje komt opdraven dan snap ik dat. De man toont lachend zijn onnavolgbare balkunsten. De spotjes zijn een genot om naar te kijken en worden bij ons thuis op de computer meer dan eens herhaald. En niet alleen bij ons. De hele wereld smikkelt en smult van deze voetbalmessias. Het is het enige wat hij in huis heeft en laat dat zien. Net als Bridget in de Playboy. Als ze maar niet gaat praten vind ik alles best.

Maar waarom gaat Louis van Gaal in een jeukerig keukenspotje staan? Waarom? Is het een kwestie van eer? Is hij trots dat een of andere ideeënloze reclameman hem belt met de vraag of hij zichzelf wil acteren? Denkt Louis dat hij dat wel kan? Wat zegt zijn doorgaans realistische Truus? Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat ze heeft gezegd dat hij dat moet doen.

Als ik Antoine Bodar op een postbankscooter door het beeld zie geilen dan snap ik het. Gezonde ijdeltuit. Man maakt het niks uit. Als hij maar op de buis is. Is Antoine katholiek of is het voor hem gewoon een manier van leven? Ik denk het laatste. Op deze manier komt hij af en toe op televisie en in de krant, maar verder doet het er allemaal niet zoveel toe. Misschien gelooft hij wel in God, maar niemand gelooft nog in Antoine Bodar. In mijn bijbel ranselde Jezus dit soort types persoonlijk uit het voorportaal van de synagoge. Hij mag blij zijn dat de Roomsen geen fundamentalisten hebben.

Maar terug naar Louis! Waarom reclame? In zijn Ajax-jaren heeft hij aardig gevangen, waarna hij mocht opdraven bij Barcelona en Oranje. Voorzover ik weet krijg je daarvoor meer dan een modale vrijwilligersvergoeding. En inmiddels werkt hij alweer een tijdje bij Dirk, van wie het gerucht gaat dat hij persoonlijk met Jort Kelder belt als hij vindt dat hij te laag in de Quote 500 staat. Dus ik vermoed dat Dirk wel iets voor de ooit zo succesvolle trainer over heeft.

Dus geld kan het motief niet zijn voor Louis? Maar waarom doet hij het dan? Heeft hij geen vrienden? Waren er geen mensen die na dat keukenspotje belden dat hij dat nooit meer moest doen. Dan was deze laatste afgang hem bespaard gebleven. Of is hij de man van de brede loopbaan. Hij heeft het ook ooit nog eens als dichter geprobeerd. Iedereen kent de onsterfelijke regel: Dan is de cirkel weer rond… Gaat Louis misschien ooit ook nog als een Peter R. de politiek in? Wil hij een eigen talkshow bij Talpa? Daar zijn ze tot nu toe niet zo kritisch! Wat is het motief?

Inmiddels zag ik een blooperband van de opnamen. Daarin zegt hij per ongeluk: ‘Zijn jullie nou zo dom of ben ik zo goedkoop?’ Beter had de schat het niet kunnen samenvatten.

    • Youp van ’t Hek