Ajax haalt net op tijd zijn gram

Feyenoord lijdt een zware nederlaag en beeindigt het duel met negen spelers.

De Rotterdamse club moet het geld van de Champions League al jarenlang missen.

Huntelaar, Boukhari, Rosenberg en Rosales (vlnr) vieren het eerste doelpunt. Foto Bas Czerwinski 20-04-2006, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. MAURO ROSALES, MIDDEN, VIERT ZIJN DOELPUNT MET HUNTELAAR, LINKS, BOUKHARI EN ROSENBERG, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI
Huntelaar, Boukhari, Rosenberg en Rosales (vlnr) vieren het eerste doelpunt. Foto Bas Czerwinski 20-04-2006, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. MAURO ROSALES, MIDDEN, VIERT ZIJN DOELPUNT MET HUNTELAAR, LINKS, BOUKHARI EN ROSENBERG, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De dvd die Feyenoord heeft uitgebracht met de twee overwinningen van dit seizoen op Ajax is nog even niet toe aan uitbreiding. De Rotterdamse club verloor gisteravond in de Arena het eerste duel in de play-offs tegen de aartsrivaal met 3-0. Feyenoord eindigde de hectische wedstrijd met negen man, Ajax met tien spelers. Andre Bahia en Romeo Castelen (Feyenoord) alsmede Steven Pienaar (Ajax) werden van het veld gestuurd. Ajax haalde op het juiste moment zijn gram voor alle nederlagen die de ploeg eerder dit seizoen leed. De inzet van de play-offs is immers deelname aan de voorronde van de Champions League.

Voor beide clubs stond er niet alleen een sportief, maar vooral ook een financieel belang op het spel. Ajax en Feyenoord hebben de miljoenen van de Champions League hard nodig om te kunnen investeren in spelers. Met name Feyenoord mist deze inkomsten al jaren. Deelname aan de eerste groepsfase leverde dit seizoen al minimaal 3,5 miljoen euro op. Dit exclusief de opbrengst uit tv-gelden en sponsoring. Op het bereiken van de knock-outfase stond een premie van 1,6 miljoen euro.

Zonder de Champions-Leaguemiljoenen heeft Feyenoord zich de afgelopen seizoenen weten te handhaven aan de top door creatief in te kopen. Voor spelers als Dirk Kuijt, Romeo Castelen en Salomon Kalou werden voor internationale begrippen zeer bescheiden bedragen betaald. Een talent als Jonathan de Guzman komt van de eigen opleiding. Uiteindelijk zullen ze de club uit De Kuip nog een flinke winst opleveren.

Ajax wil voor investeringen in spelersmateriaal niet interen op het aanzienlijke eigen vermogen. Toch zal de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein niet schromen flink in de buidel te tasten als dat noodzakelijk is. De voormalige topman uit het bedrijfsleven heeft inmiddels met Klaas-Jan Huntelaar, de duurste aankoop van Ajax ooit, geconstateerd dat ook in de voetbalwereld de kost voor de baat uitgaat. Mits de juiste investering wordt gepleegd. In dit opzicht ging het bij Ajax de laatste jaren wél regelmatig mis. Talrijke verkeerde aankopen kostten de club miljoenen euro's, terwijl de goede spelers aan het einde van dit seizoen voor niets de Arena verlaten omdat hun verbintenissen niet tussentijds werden verlengd.

Deze week werd bekend dat Ajax na de play-offs met RC Genk gaat onderhandelen over het Belgische talent Steven Defour (17). De Belgen willen zes miljoen euro ontvangen voor de aanvallende middenvelder. De jeugdinternational, die zich op belangstelling mag verheugen van meerdere topclubs in Europa, heeft al zijn voorkeur uitgesproken voor een overgang naar Ajax. Defour is een niet al te lange geblokte speler die over snelheid en techniek beschikt bij zijn balbehandeling. Hij heeft veel spelinzicht, maar scoort betrekkelijk weinig.

Tegen Feyenoord liet Ajax zich gisteravond in de eerste helft bij vlagen van zijn beste kant zien. Hoewel de kansen in eerste instantie voor de Rotterdammers waren. Serginho Greene en Romeo Castelen hadden Feyenoord binnen het eerste kwartier op voorsprong kunnen brengen.

Ajax, wel wat gewend dit seizoen, herstelde zich met een fase goed combinatiespel. Blind liet zijn manschappen verdedigen met vier spelers achterin op één lijn. Daarvoor speelde Thomás Galásek als defensieve middenvelder tegenover Jonathan de Guzman van Feyenoord. Hedwiges Maduro speelde net als tegen RKC rechtshalf.

De openingstreffer had Feyenoord geheel aan zichzelf te wijten. Ron Vlaar verdedigde uit door het midden en de verraste Andre Bahia liet de bal van zijn voet springen. Mauro Rosales profiteerde razendsnel van de slordigheden, lobde de bal over doelman Patrick Lodewijks op de lat, maar scoorde in de rebound alsnog via de voet van Vlaar. Daarna nam Feyenoord het initiatief weer over, maar veel meer dan een schot van Dirk Kuijt leverde dat niet op.

In de tweede helft bleef vooral Feyenoord slordig spelen. Na een uur moest de nummer drie van de competitie met tien man verder. Bahia hield aan de zijlijn bij een inworp van Ajax de bal te lang bij zich en kreeg een tweede gele kaart wegens spelbederf. In de eerste helft was hij door arbiter Braamhaar al eens op de bon geslingerd toen hij Rosales afstopte. Blind bracht Steven Pienaar in het veld voor Maduro als extra aanvallende impuls. De Zuid-Afrikaan stond nog geen tien minuten in het veld toen hij ook kon vertrekken wegens hardhandig optreden tegen Kuijt. Ajax profiteerde vervolgens van de ontstane ruimte. Johnny Heitinga maakte 2-0 uit een vrije trap van Boukhari en Huntelaar benutte een voorzet van Rosales. Het drama werd nog groter voor Feyenoord toen Castelen rood kreeg voor een vergrijp op de doorgebroken Huntelaar.

    • Erik Oudshoorn