'Advocaten maken zaak complexer'

Wat is de overeenkomst tussen een uitkeringsfraudeur en voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven? Het openbaar ministerie kwam gistermiddag in de strafzaak tegen de oud-top van Ahold met een antwoord. In de “repliek' (het antwoord van justitie op de pleidooien van de advocaten) legden officieren Hendrik-Jan Biemond en Anita van Dis in scherpe bewoordingen de handelwijze van Van der Hoeven nog eens onder de loep. De ex-topman tekende een van de gewraakte side letters en hield die geheim.

Volgens Van der Hoeven deed hij dat “blind“. Ongeloofwaardig, aldus het OM: door te tekenen maak je de tekst die je tekent tot die van jou. Het is als iemand die een uitkering aanvraagt en later zegt, aldus het officier: “Ik begrijp geen Nederlands, kan überhaupt niet lezen, iemand anders heeft het ingevuld, ik heb alleen maar getekend bij het kruisje. Het verweer is in feite nu niet anders. Die uitkeringstrekker komt er niet mee weg. Van der Hoeven hoort daar ook niet mee weg te komen.“

Zo eindigde de bijdrage van het OM in dezelfde harde toon die eerder in het requisitoir was aangeslagen en door de advocaten met gelijke middelen was beantwoord. Op de vele verwijten van de verdediging in de richting van justitie (onmagistratelijk gedrag, geen kennis van zaken, slecht onderzoek) wilde het OM gisteren niet reageren: “In Amerika zouden ze zeggen: We will not dignify this with an answer“, zei Biemond. Hij constateerde dat de advocaten erin geslaagd waren de Ahold-zaak complexer te maken dan hij is. “Dat is een compliment waard“, aldus Biemond cynisch. Om vervolgens nogmaals de volgens het OM “kern van de zaak“ te benadrukken: het gebrek aan integriteit bij de Ahold-verdachten.

Volgende week is de verdediging nog één keer aan de beurt, het laatste woord is op 8 mei aan de verdachten. De Amsterdamse rechtbank doet op maandag 22 mei uitspraak.

www.nrc.nl: dossier Ahold en gehele tekst repliek