Adel en hof

Thrillerauteur Patricia Highsmith schreef vijf boeken rond Tom Ripley, een boeiend personage dat in die reeks steeds ouder wordt. In Liliana Cavani's verdienstelijke Ripley's Game (Highsmiths derde boek over Ripley) geeft John Malkovich gestalte aan de amorele estheet-moordenaar. Het karakter van Ripley maakt de boeken en de daarop gebaseerde films zo intrigerend. Hij is de Amerikaan in Europa - de decadente oude wereld - wiens kameleontische vermogen en bovenmatige intelligentie hem een perfecte moordenaar maken. Dat hij daar ook nog mee wegkomt, draagt alleen maar bij aan zijn aantrekkingskracht. Zijn belangstelling voor voedsel en kunst maken hem tevens een voorloper van Hannibal Lecter, die wel meer eigenschappen met Ripley gemeen heeft: vilein en charmant, kalm, meedogenloos en in staat tot het spelen van machtsspelletjes. (AW)