7 redenen om thuis te blijven

1 game

Animal crossing: wild world

Voor Nintendo DS. Onder meer te koop via bol.com voor 44,99 euro

1 game 7 redenen om thuis te blijven Animal crossing: wild world Voor Nintendo DS. Onder meer te koop via bol.com voor 44,99 euro Games speel je om te winnen. Na dagen ploeteren bereik je in vrijwel ieder spel een ‘Grote Eindbaas’ die je moet verslaan, waarna het uit is met de pret. Animal crossing: Wild World is anders. Dit Japanse spel bestaat uit een enorme virtuele wereld, die wordt bewoond door wezens die nog het meest lijken op figuren uit de Fabeltjeskrant. Er is geen hoger doel te bereiken en er zijn al helemaal geen gevechten. Wel is er een wereld die steeds meer onder je huid kruipt, omdat je het spel in realtime speelt. Zet je het om drie uur ’s nachts aan, dan is het ook donker in Animal Crossing. Speel je het in januari, dan ligt er een dik pak sneeuw. Een van de vele dingen die je kunt ondernemen, naast je eigen huisje zo knus mogelijk inrichten, de buurman helpen in zijn tuin of brieven sturen aan dorpsbewoners, is het verzamelen van spullen voor het museum. Voor de vistentoonstelling moet je vissen. De meest zeldzame exemplaren zijn maar op bepaalde dagen van het jaar te vangen. Met AC ben je dus minstens twaalf maanden onder de pannen. Gevaar: vergeet de echte wereld om je heen niet! (JL) Je gaat zo op in ‘Animal crossing’, dat je de echte wereld niet moet vergeten.

Games speel je om te winnen. Na dagen ploeteren bereik je in vrijwel ieder spel een 'Grote Eindbaas' die je moet verslaan, waarna het uit is met de pret. Animal crossing: Wild World is anders. Dit Japanse spel bestaat uit een enorme virtuele wereld, die wordt bewoond door wezens die nog het meest lijken op figuren uit de Fabeltjeskrant. Er is geen hoger doel te bereiken en er zijn al helemaal geen gevechten. Wel is er een wereld die steeds meer onder je huid kruipt, omdat je het spel in realtime speelt. Zet je het om drie uur 's nachts aan, dan is het ook donker in Animal Crossing. Speel je het in januari, dan ligt er een dik pak sneeuw. Een van de vele dingen die je kunt ondernemen, naast je eigen huisje zo knus mogelijk inrichten, de buurman helpen in zijn tuin of brieven sturen aan dorpsbewoners, is het verzamelen van spullen voor het museum. Voor de vistentoonstelling moet je vissen. De meest zeldzame exemplaren zijn maar op bepaalde dagen van het jaar te vangen. Met AC ben je dus minstens twaalf maanden onder de pannen. Gevaar: vergeet de echte wereld om je heen niet! (JL)

2 Auto

Best of Top Gear

Veronica, 21.20-22.25u.

Dit is voorlopig je laatste kans om de scherpe analyses van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May over de nieuwste en meest bizarre auto's te zien in Top Gear. In deze uitzending komen alle hoogtepunten uit 2005 voorbij. Veronica heeft het nieuwe seizoen nog niet in handen, dus het is vooralsnog onzeker of het programma terugkomt. Kijk nog eenmaal hoe Clarkson zich jubelend in veel te kleine sportauto's vouwt.

3 dieren

Dierenpark Artis

Ned.2, 20.00-20.30u.

Tweede aflevering van een serie over de gebeurtenissen in de Amsterdamse dierentuin. In de uitzending van vandaag zijn de camera's aanwezig bij een unieke gebeurtenis: de geboorte van Indisch olifantje Yindee Maar er gebeuren ook minder leuke dingen in het dierenpark. De verzorgers moeten af en toe flink slikken als er dieren ziek zijn of overlijden. Al dit lief en leed wordt gepresenteerd door Anniko van Santen.

4 Filmmuziek

Andere muziek: het witte doek

Radio 747, 23.02-0.02u.

In dit wekelijkse filmmuziekprogramma wordt een selectie van oude en nieuwe soundtracks gedraaid en besproken. Vanavond onder andere muziek uit de Mongoolse filmThe cave of the yellow dog uit 2005, muziek uit Gods and monsters en uit de oude filmklassieker Frankenstein uit 1931. Het programma wordt gepresenteerd door Walter Slosse, die ook de wekelijkse dvd-tip geeft voor de beste thuiscinema.

5 Site-seeing

Openbaar Vervoer

www.OVontmoetingen.nl

'Ik stapte in een redelijk drukke trein in Goes en ging bij de deur zitten. Jij zat tegen over me. Vanaf Bergen op Zoom kon ik naast je gaan zitten, want toen was er plek.' Zo luidt de tekst van 'Soul' op OVontmoetingen.nl, een site voor de verliefde forens. Want iedereen kent het moment: je stapt de trein in gaat toevallig tegenover die hele leuke man of vrouw zitten. En net als je de moeizame stap hebt genomen om de reisgenoot aan te spreken, bereikt de trein jouw bestemming. Bij het verlaten van het treinstel resteert slechts een hopeloos gevoel: weg lentekriebels. Via OVontmoeting.nl bestaat er een (kleine) kans dat je hem of haar toch nog ontmoet via internet. Maak een persoonlijke OV-ID en plaats een oproep. Het reageren, het zoeken en plaatsen van OV-ID's is gratis. 'Misschien weet je nog wie ik ben en wil je reageren', sluit Soul zijn oproep hoopvol af. (JM)

6 Ontspan

Badrek

www.gadgetfabriek.nl, 59 euro

Vrijdagavond is zo'n moment dat je eens even tot jezelf wilt komen. Met een drukke werkweek achter de rug is niets zo lekker om uren in bad te liggen. Het badritueel staat meestal niet op zichzelf. Na met verschrompelde handen uit het water te zijn gestapt, hoort een avondje in de badjas op de bank. Of het bad is onderdeel van een uitgebreidere mooi-maak-ceremonie. Insmeren, nagels lakken en optutten, om daarna de blits te maken in de club. Dit badrek is met name een uitkomst voor degene die nog iets willen doen in bad, behalve liggen. Een boek lezen bijvoorbeeld, of de krant. Ook kan het rek een toevoeging zijn als je met z'n tweeën gaat badderen en er een glaasje champagne of wijn bij wilt drinken. Maak het nog romantischer met een kaarsje. Maximaal uitgeschoven heeft het badrek een breedte van ongeveer 90 centimeter, inclusief de 'oortjes' die aan de badrand hangen. (ML)

7 Film

Ripley's Game

Liliana Cavani, 2002, I/GB/VS, Talpa, 20.30-22.30u.

Thrillerauteur Patricia Highsmith schreef vijf boeken rond Tom Ripley, een boeiend personage dat in die reeks steeds ouder wordt. In Liliana Cavani's verdienstelijke Ripley's Game (Highsmiths derde boek over Ripley) geeft John Malkovich gestalte aan de amorele estheet-moordenaar. Het karakter van Ripley maakt de boeken en de daarop gebaseerde films zo intrigerend. Hij is de Amerikaan in Europa - de decadente oude wereld - wiens kameleontische vermogen en bovenmatige intelligentie hem een perfecte moordenaar maken. Dat hij daar ook nog mee wegkomt, draagt alleen maar bij aan zijn aantrekkingskracht. Zijn belangstelling voor voedsel en kunst maken hem tevens een voorloper van Hannibal Lecter, die wel meer eigenschappen met Ripley gemeen heeft: vilein en charmant, kalm, meedogenloos en in staat tot het spelen van machtsspelletjes. (AW)

    • André Waardenburg
    • Marleen Luijt
    • Met van Janna Laeven
    • Jaus Müller