Zweed Enquist (32) stopt met toptennis

De Zweed Thomas Enqvist stopt met toptennis. Als reden gaf hij op dat zijn lichaam protesteert tegen de inspanningen van topsport. Hij is 32 jaar en onderging zes operaties bij blessures.

Enqvist behaalde negentien eindoverwinningen in ATP-toernooien, waarbij drie in de Masters Series. Eén keer speelde hij bij de Australian Open een grandslamfinale, in 1999 tegen de Rus Jevgeni Kafelnikov die won. De Scandinaviër beëindigde vier keer een tennisseizoen in de toptien. Door blessures kon hij nooit verder oprukken. De vierde positie op de wereldranglijst was zijn hoogste.

Zijn laatste ATP-toernooi speelde hij in oktober vorig jaar in Lyon. In de tweede ronde verloor hij van de Kroaat Mario Ancic.

De Nederlandse tennissters hebben in de laatste voorrondewedstrijd in het toernooi om de Fed Cup (Europees-Afrikaanse zone, groep 1) met 3-0 gewonnen van Luxemburg. De zege bracht Nederland niet in de play-off om promotie naar de wereldgroep. Concurrent Slowakije maakte geen fout tegen Finland: 3-0. Daarvoor was de hulp van topspeelster Daniela Hantuchova gisteren niet eens nodig. Captain Manon Bollegraf zag Elise Tamaela het eerste punt binnenbrengen voor Nederland. De 22-jarige linkshandige tennisster uit Tiel versloeg Claudine Schaul in twee sets: 7-5 en 6-3. Michaella Krajicek besliste de wedstrijd. Ze was snel klaar met routinier Anne Kremer: 6-1 en 6-1. Marrit Boonstra en Brenda Schultz-McCarthy kregen in het afsluitende dubbel veel tegenstand van Mandy Minella en Lynn Philippe maar stonden geen set af: 7-5 en 7-6 (7-4).