Zuidpoolmeren zijn verbonden

Rotterdam, 20 april. Waterstromen verbinden meren onder het kilometers dikke ijs van de Zuidpool. Dat schrijft een team van wetenschappers onder leiding van Martin Siegert van de universiteit van Bristol vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Siegert en zijn collega`s zagen op satellietbeelden dat het ijsoppervlak boven een meer onder het ijs van Oost-Antarctica in een periode van 16 maanden met drie meter daalde. Boven twee andere meren, een kleine 300 kilometer verderop bolde het ijs juist op. Volgens Siegert zijn de veranderingen het gevolg van de verplaatsing van 1,8 vierkante kilometer water. Tot op heden gingen wetenschappers ervanuit dat de meren onder de Zuidpool langdurig geïsoleerde ecosystemen waren. Volgens Siegert is het waarschijnlijker dat de meren regelmatig worden doorgespoeld als de waterdruk onder het ijs te ver is opgelopen.