Winst en omzet Akzo Nobel stijgen

Omzet en winst van chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel is in het eerste kwartaal gestegen, vooral dankzij goede resultaten van de verfdivisie. Dit heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt.

De omzet van de verfdivisie steeg met 16 procent naar 1,4 miljard euro door groeiende vraag vanuit de industrie, vooral de hout- en staalsector. Met name in Azië deed Akzo Coatings het goed. De markt voor huisverf (decorative coatings) bleef vooral in Europa moeilijk. Akzo heeft wel plannen om een nieuwe verffabriek bij Barcelona te bouwen. Dankzij onder meer kostenreductie liet de sector autolakken herstel zien.

Het resultaat over het eerste kwartaal is lager dan dat in dezelfde periode vorig jaar, toen Akzo profiteerde van een grote eenmalige bate. Gecorrigeerd hiervoor steeg het bedrijfsresultaat van 274 naar 332 miljoen euro. Analisten hadden minder winst verwacht, namelijk 174 miljoen euro. Over de hele linie steeg de omzet met 12 procent naar 3,4 miljard euro. Het nettoresultaat kwam uit op 249 miljoen euro.

Behalve Coatings hadden ook de andere onderdelen van Akzo Nobel een positief eerste kwartaal. Farmacietak Organon deed het goed met anticonceptiemiddel NuvaRing, dat nu ruim 1 miljoen gebruikers heeft. Ook vruchtbaarheidsproduct Puregon/Follistim droeg bij aan het resultaat.

Akzo Nobel kondigde in februari van dit jaar aan dat het Organon naar de beurs wil brengen, maar financieel topman Rob Frohn wil daar pas in de tweede helft van dit jaar nadere mededelingen over doen. De directie wil schrappen in de onderzoeks- en marketingkosten bij Organon, die dit kwartaal fors stegen.

Onderdeel Intervet, dat diergeneesmiddelen produceert, boekte in het eerste kwartaal een recordomzet van 282 miljoen euro. Intervet verkocht vooral goed buiten Europa, waar Intervets vaccin tegen vogelgriep het goed deed. Er is tot nu toe van Europese overheden weinig vraag geweest naar het vaccin tegen vogelgriep dat Intervet produceert, aldus Frohn.

De chemietak van Akzo Nobel had eveneens een goed kwartaal. Pulp & Paper Chemicals en Surfactants ontwikkelden zich positief, terwijl Polymer Chemicals een sterke verbetering liet zien, zowel door de afzet als door hogere verkoopprijzen.

Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers van Akzo. Het aandeel steeg vanmorgen met bijna 7 procent tot 46,60 euro.