Wie heeft in Zürich de Böögg gestolen?

Toen Hans Wahrenberger woensdagochtend bij zijn atelier in Zürich kwam, zag hij dat er een ruitje was ingetikt. Binnen vond hij alleen een chocolade-paashaas en een communistisch embleem met hamer en sikkel.

De Böögg, de drie meter hoge wattenpop met een kop vol vuurwerk waar hij weken aan gewerkt had, was gestolen. Maandag om zes uur 's avonds zou Wahrenbergers Böögg volgens oud gebruik op een houtstapel van dertien meter worden geplaatst om vervolgens te worden verbrand. Zo vieren ze in Zürich het einde van de winter. Hoe eerder de kop explodeert, zeggen ze in de economische hoofdstad van Zwitserland, hoe langer en heter de zomer zal worden.

Zwitsers zijn gek op tradities. Veel dorpen en steden hebben hier hun eigen festivals. Het 'Sechseläuten'-feest in Zürich, waar de Böögg-verbranding het hoogtepunt van is, gaat terug op een oude legende dat dappere jagers in het voorjaar de bergen in gingen om het winter-monster te overmeesteren, om hem dan op een plein te verbranden.

Er gaat een optocht aan vooraf van de 26 oude gildes van de stad, in historisch kostuum. Exact om zes uur 's avonds, als de brandstapel wordt aangestoken (in de zomer is er meer licht, waardoor de werkdag wordt verlengd tot zes uur), galopperen ze in rondjes om het vuur.

Jaarlijks is het spektakel live op televisie te zien, zelfs in het Franstalige deel van Zwitserland. In Zürich nemen veel inwoners een halve dag vrij om erbij te zijn. Het aantal weblogs over de Böögg - ook van toeristen - is niet meer te tellen. Geen wonder dat de diefstal van dit wintermonster, dat ongeveer honderd kilo weegt, deze week groot nieuws was in het hele land.

Die diefstal is intussen opgeëist door de 'Revolutionaire Beweging 1 Mei - Vrije Straten'. Die heeft laten weten dat het festival 'een gemaskerd bal van hoge pieten' is, en dat 'Böögg er genoeg van heeft om zijn kop te offeren aan de kapitalisten'.

Maar in het rijke Zürich halen ze daar, zoals te verwachten was, hun schouders over op. De gildes hebben kalmpjes aangekondigd dat ze de dieven voor het gerecht gaan slepen. En er wordt al druk gewerkt aan een nieuwe Böögg, met flink wat vuurwerk in zijn kop.

Want de verwachtingen zijn dit jaar hooggespannen. In 2003 ontplofte de Böögg al na vijf minuten en 42 seconden, waarna er een enorme hittegolf volgde. Maar vorig jaar duurde dit maar liefst 17 minuten en 52 seconden - met een korte en frisse zomer tot gevolg, met dagenlange hoosbuien en overstromingen ook nog.

Kortom, er is Zürich - gildes of niet - alles aan gelegen om er weer een hete zomer van te maken. En wat dat is, daar hebben ze in deze stad nooit zo'n heel revolutionaire opvatting over gehad.

    • Caroline de Gruyter