WAT DOEN DE KINDEREN?

’s Nachts gedichten lezen

Elk jaar leveren honderden kinderen van 6 tot 12 jaar een gedicht in, en op de twee Nachten van de KInderpoëzie op vrijdag 21 april en zaterdag 22 april van 19 tot 21 uur dragen twintig van hen hun gedicht voor in ’t Barghoes, Havikstraat 2, Oldenzaal.

Toegang gratis. Inl 0541-571414 of www.impuls-oldenzaal.nl

Griezelen in het donker

Ben je tussen de 3 en 13 jaar en deins je niet terug voor gruwelijke monsters en gillende spoken?

Tijdens het kinderprogramma van het Amsterdam Fantastic Filmfestival (AFFF) van zaterdag 22 t/m woensdag 26 april spookt het in het Filmmuseum. Het Amsterdam Fantastic Filmfestival/Kids (AFFF/Kids) is een onderdeel van het Amsterdam Fantastic Filmfestival en programmeert fantastische films voor kinderen, waaronder de allereerste King Kong-film, De avonturen van het molletje, de spannende en ontroerende klassiekerE.T. en The Dark Crystal ,van de makers van de Muppets.

Maar je kunt ook leren een eigen King Kong-animatiefilm te maken, spelen met schaduw, kleur en licht in een spookachtige silhouettevoorstelling. Of monsters ruiken, voelen en horen op de monsterplek. Kleine kinderen kunnen hun eigen koekiemonster bakken. En wie heeft er wel eens een monster of spookje getekend en vervolgens opgegeten?

22ste Amsterdam Fantastic Filmfestival 22-26 april, Filmmuseum, Amsterdam. Inl. www.afff.nl/kids

Geheimen ontdekken

April is de maand van de architectuur en in dat kader geeft Atelier K2 op zaterdag 22 april 2006 een grote kinderworkshop Geheim ,voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar. Er is keuze uit vier workshops: geheime plek (iets bouwen van allerlei materialen), geheim schilderij (een doek dat uit meer lagen bestaat waardoor er geheimen in zitten), geheime film (documentairemaker Michiel Keller bedenkt het scenario, kinderen gaan het uitvoeren) en geheime collage (grafisch). De workshops vinden plaats in de Centrale Bibliotheek Leiden aan de Nieuwstraat duren anderhalf uur en worden gegeven voor twee leeftijdsgroepen; voor 6-9 jaar en voor 10 tot 14 jaar.

De toegang is € 3 per workshop. Inl.: www.obl.nl

DNA in een flesje tappen

Ooit wel eens een vis met haar gezien? Of een kameel met schubben? Tijdens de Wakker Worden Kinderlezing in het Amsterdamse science-center NEMO onderzoeken kinderen waarom er in de dierenwereld voor elke omgeving een ideale vorm en gedrag bestaat. Samen met evolutiebioloog dr. Bas Zwaan ontwerp je daarna een modeldier dat heel succesvol zou zijn in een bepaalde omgeving, en ontdek je het spannende wisselspel tussen genen en omgeving in de loop van de evolutie. Ook na de lezing zijn er nog verscheidene andere DNA-activiteiten. Bijvoorbeeld de workshop Genes in a bottle waar je DNA mee naar huis krijgt in een flesje.

Lezing op zondag 23 april 2006 van 11-12u NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam.

Inschrijving via www.kinderlezingen.nl. Inl op www.e-NEMO.nl.

Dansen met profs

Van 19 tot en met 23 april danst Meekers uitgesproken dans een week lang in het Amsterdamse Jeugdtheater de Krakeling. Meekers brengt onder meer de dansvoorstelling Weggewaaid voor kleuters vanaf vier jaar, op zondag 23 april om 14u30. Donderdag 20 april om 19u30 speelt Meekers het duet Till we lose it over een paar dat verdwaald is in de tijd, met de dansers Arthur Rosenfeld en Ana Teixidó. Terwijl volwassnen de voorstelling bijwonen, kunnen kinderen vanaf 8 jaar een dansworkshop volgen. Het resultaat laten zij na afloop zien in het decor van de voorstelling.

Voor kinderen vanaf 8 jaar is er ook dans: op vrijdag 21 april om 19u30 en op zaterdag 22 april om 16u is er de voorstelling Shakespeare Shuffle.

Jeugdtheater De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Inl.: 020-6253284 of www.krakeling.nl

Finale Jeugdorkesten

De afgelopen weken hebben veertien orkesten in vier voorrondes gestreden om een plaats in de finale van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. De winnaars van de voorrondes maken in de finale in de Rotterdamse concertzaal De Doelen kans op de hoofdprijs van € 15.000 en de titel ‘Beste jeugdsymfonieorkest van Nederland van 2006’. De orkesten die zullen deelnemen zijn het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, Almere (winnaar voorronde 4 maart, Utrecht); het Hofstads Jeugdorkest, Den Haag (winnaar voorronde 5 maart, Hoogeveen); Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek – omgeving Lisse (winnaar voorronde 18 maart, Tilburg); het Frysk Jeugdorkest – Leeuwarden (winnaar voorronde 19 maart, Den Haag).

De finale wordt gehouden op zondag 23 april 2006 in de Grote Zaal van De Doelen van 10u30-17u. Inl www.jijspeelttochook.nl en www.dedoelen.nl

Gamen in het echt

Hoe is het om een game echt te beleven? Dat vragen kunstenaars Luna Maurer en Roel Wouters zich af. Ga mee op ontdekkingsreis tijdens de workshop. Hoe beweeg je? Kun je jezelf verstoppen? En: hoe moeten de props eruit komen te zien? Op een speelveld wordt alles in scène gezet en gefilmd. De workshop vindt plaats op 23 april tussen 14 en 16 uur en is geschikt voor kinderen van 7t/m 12 jaar.

In Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Kosten: €4,50. Inl.www.stedelijk.nl/educatie.

Informatie over kinderactiviteiten s.v.p. sturen naar Agenda@nrc.nl