Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

VS maken namen Guantánamo bekend

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gisteren de namen gepubliceerd van 558 terreurverdachten die gevangenzitten of zaten op de marinebasis Guantánamo Bay.

De publicatie van de namenlijst gebeurt op last van een federale rechter. Het Pentagon wilde tot dusver de namen van de vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders niet openbaar maken, onder meer omdat geheimhouding van hun identiteit nieuwe terroristische aanslagen zou kunnen voorkomen. Om diezelfde reden zitten de 'vijandelijke strijders' - die anders dan krijgsgevangenen niet onder de Geneefse Conventies voor oorlogsrecht vallen, geen recht hebben op onafhankelijke juridische bijstand en niet zijn aangeklaagd - sinds januari 2002 in isolatie vast.

De namenlijst bevat weinig verrassingen. Al sinds de oprichting van de gevangenis op Guantánamo Bay zijn mensenrechtenorganisaties en advocaten bezig geweest met het vaststellen van de identiteit van de gevangenen van Guantánamo. Uit de lijst blijkt dat de meeste vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders die op Guantánamo Bay vastzitten, afkomstig zijn uit Saoedi-Arabië (132), Afghanistan (125) en Jemen (107). De gevangenen komen uit 40 landen. Op dit moment zitten er nog 490 mannen vast op Guantánamo Bay.