Vrijspraak twee leden Nomads voor moord

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag twee Limburgse Hells Angels, zogeheten Nomads, vrijgesproken van de moord op de 19-jarige Steven Chocolaad.

Het in stukken gesneden lichaam van Chocolaad werd in mei 2003 gevonden in het Julianakanaal. Hij zou betrokken zijn geweest bij een cocaïnetransactie, waarmee ook de Nomads bemoeienis zouden hebben gehad. Tegen het tweetal, Harrie R. en Swen S. , was door het openbaar ministerie vijftien jaar cel geëist.

De moord op Chocolaad staat in rechtstreeks verband met de driedubbele moordpartij die het leven kostte aan Nomads-'president' Paul de Vries en zijn secondanten Serge Wagener en Cor Peijnenburg. Zij werden in februari 2004 doodgeschoten in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek. Het OM vervolgde vrijwel de hele club voor die misdrijven en eiste vorig jaar tegen veertien verdachten een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank vond het bewijs voor de drievoudige moord onvoldoende en kwam slechts tot de bewezenverklaring van doodslag op Paul de Vries. Dat leverde de verdachte Nomads 'slechts' zes jaar cel op. Het hoger beroep in die zaak begint volgende maand.

Serge Wagener zou volgens zijn weduwe een van de moordenaars van Chocolaad zijn geweest. In de zaak tegen Harrie R. en Swen S. was zij de belangrijkste getuige - en tevens vrijwel de enige. Het feit dat haar uitvoerige, voor R. en S. zeer belastende getuigenis niet werd ondersteund door enig ander tastbaar bewijs, leverde de twee Nomads de vrijspraak op, omdat in het strafrecht geldt dat één getuige geen getuige is.